Vranić: Od 19. septembra počinje nabavka HPV vakcina

Vijesti 08. sep 202218:47 0 komentara

Nabavka HPV vakcina , čija je glavna uloga sprečavanja raka grlića materice, u Kantonu Sarajevo počinje 19. septembra, najavio je ovo u Danu uživo ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Rekao je da će odmah, po nabavci, krenuti s procesom imunizacije. Tender je, dodaje, prošao bez problema i nije bilo pritužbi.

Govoreći o pilot projektu skrininga koji je proveden u KS, kazao je kako je bio izuzetan odziv građana koji se prijavio za preglede grlića materice, debelog crijeva i dojki. Zahvalio se svim zdravstvenim ustanovama koje su učestvovale u ovom projektu.

Slučaj Džene Gadžun

Na pitanje da li je Ministarstvo zdravstva uradilo sve kada je riječ o slučaju smrti male Džene Gadžun, odgovorio je potvrdno i istakao: “Ministarstvo je uradilo i više nego što je bilo u njegovoj ingerenciji”.

“Dugo se nisam htio oglašavati shvatajući bol roditelja koji su izgubili svoje dijete. Međutim, kada sam prozivan u nekoliko navrata osjetio sam da to nije više želja roditelja da saznaju pravoga krivca nego da postoji jedan dio političkih igara. Oglasio sam se, naveo šta sam uradio i šta mogu uraditi. Prekinuo sam svaku komunikaciju s tim o tom slučaju. Ministarstvo nije istražni organ, uradilo je više nego što je bilo i u njegovoj ingerenciji. To nije prvi slučaj, umirali su ljudi. To nije normalno i ne treba ništa prejducirati prije konačnog zaključka. Na Tužilaštvu je da završi ovaj slučaj. Nije to prvi koji nisu završili”, rekao je Vranić.

Naveo je i to kako je tražio dokumentaciju u slučaju Gadžun, ali da nije dobio ni obdukcioni nalaz.

Siguran u pobjedu SDP-a

Kada su u pitanju izbori, Vranić je sigurna u uspjeh SDP-a.

“SDP će daleko bolje proći nego na prošlim izborima. U vlasti smo 19 mjeseci, mislim da smo djelima pokazali kako se može raditi ne samo riječima. Cjelokupna vlada i atmosfera je bila takva da smo dali sve od sebe i radili očekujemo dobre rezultate i na FBiH. U KS očekujemo duplo više poslaničkih mjesta nego do sada”, rekao je Vranić.

Za optužbe daje potrošio 50.000 KM javnog novca na svoju promociju na mrežama, kazao je: ” To je promocija skrining programa na mrežama, nije moja promocija. Ako su dojke, grlić materice i debelo crijevo moji promotivni spotovi onda prihvatam. Ja svoju promociju ne radim javnim novcem. Firma koja je pobijedila na konkursu je izvanredno uradila promociju. Neko je imao želju da taj projekat propadne”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!