Vranić: Proces vakcinacije neće biti obustavljen

Vijesti 12. jun 202112:30 0 komentara
N1

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 11 osoba od testiranih 414. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata

Trenutno je u KS hospitalizirano 36 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 21, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 15. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, sa liječenja su otpuštene dvije osobe. Kanton Sarajevo danas bilježi 208 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 985 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.565 osoba zaraženih koronavirusom i 51.074 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 34 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 47 PCR uzoraka.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršeno 166 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 147 poziva, a obavljeno je i 134 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano preko 850 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, a planirana je vakcinacija i zaposlenika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja KS.

Utvrđeni plan

Ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić je istakao kako, i pored najavljenog štrajka dijela zdravstvenih radnika, proces vakcinacije neće biti obustavljen, te će biti nastavljen i odvijati se po ranije utvrđenom planu.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

A povodom isplata refundacija građanima koji su tokom svog liječenja od Covid-19 infekcije morali sami kupiti lijek tocilizumab i druge skupe terapije slične vrste, ministar Vranić je kazao kako se do sada preko Zavoda zdravstvenog osiguranja za ovu namjenu građanima uplatilo 646.153 KM, čime su utrošena planirana sredstva za ovu namjenu.

Naveo je i kako je Komisija za refundaciju obradila 117 od 380 ukupno do sada podnesenih zahtjeva.

„S obzirom da postoji još značajan broj nerealiziranih zahtjeva za ovu vrstu refundaciju, Vlada KS će u narednom periodu morati dati saglasnost za osiguranje dodatnih novčanih sredstava“, najavio je ministar Vranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!