Vranić: Vakcinacija traje 20 minuta po osobi, svako će dobiti “bar-code”

Vijesti 19. apr 202113:01 > 13:12 0 komentara
N1

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Haris Vranić danas je za medije govorio o pripremama za masovnu vakcinaciju stanovništva u jeku treninga i obuke osoblja koja se odvija u Zetri.

Masovna vakcinacija počinje u srijedu.

Mi smo već dali input ZZO koji je obavijestio porodične ljekare da se ovi svi obavijeste, koji su preko 75 godina. Trenutno imamo oko 7.500 prijavljenih iznad 75 godina. Mislimo da ih ima više i čekat ćemo naredni period da se prijave. Mislim da će doza vakcina biti dostatna za prijavljene. Iz Srbije smo dobili 10.000 doza Astra Zeneca uz obećanje da će doći i narednih 10.000 za revakcinaciju. Imamo na raspolaganju AZ i Sinovac, iz Turske. Jutros su me zvali iz Ministarstva bezbjednosti, dobili su 10.000 doza vakcine Sinovac“, kazao je Vranić i kratko dodao:

“Sve je spremno, danas smo izvršili simulaciju”.

Angažovano osoblje

Svaki dan je angažovano 125 osoba srednjeg medicinskoig kadra, 10 ljekara će biti prisutno i po 2 inženjera elektrotehnike. U svakom momentu ćemo imati mogućnost djelovanja, u slučaju kvara imat ćemo čovjeka spremnog da interveniše“.

Dodaje da će vakcinacija trajati otprilike 20-25 minuta po osobi.

Svi koji budu na prijemnom punktu, važno je da kažu da li imaju alergijske reakcije ili bolesti. Dobro je zabilježiti da se prijave bolesti koje neko ima. Za cijeli proces treba nekih 20 minuta. Dok se prijavi, spremi, te period poslije vakcinacije. Otprilike 25 minuta po osobi“.

“Ja ne mogu odgovoriti na hipotetsko pitanje “Šta ako nas neko slaže”. Šta ako neko ne ispuni ugovorne obaveze, ne vjerujem da bi se zemlje koje potpisuju ugovore pokazale tako neozbiljnim”, kazao je Vranić.

Na koji način će dobiti potvrdu?

ZZO je kroz svoju aplikaciju, onog momenta kada se vakcinišete upisuje se vrsta vakcine, vrijeme i odakle je uzeta vakcina. To se pohranjuje u server i onda je završen proces imunizacije te osobe. Ona dobija bar-code, kao “covid pasoš” koji će biti provjerljiv na svakom graničnom prelazu. On će potvrditi tačnost i vrstu imunizacije, tj. vakcine koju je ta osoba prošla“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!