Vranić za N1: Krivi smo mi – SNSD, HDZ i SDA mrcvare ovu državu godinama

Vijesti 06. jul 202110:28 > 13:50 1 komentar

Ministar zdravstva KS Haris Vranić jutros je za N1 govorio o trenutnom procesu imunizacije u ovom kantonu, te nabavci vakcina kako na kantonalnom tako na državnom nivou.

Odustaje li Vlada KS od najavljene nabavke vakcina?

Ne, ne odustaje ali smo sada u nekom vidu stand by dok vidimo kako će se odvijati nabavka vakcina koje su namijenjene ili koje su već nabavljene putem COVAX-a ili preko EU donacija i ovih donacija koje dolaze iz susjednih zemalja. Tako da, u narednom periodu ćemo sagledati ukupno cijelu situaciju. Mi imamo obezbijeđena sredstva i omogućenu kupovinu vakcina tako da to nije upitno. Ako vidimo da do kraja jula ili sredine augusta ne bude dovoljna količina vakcina, onda ćemo pristupiti kupovini“, kazao je Vranić.

Na pitanje da li postoje nesuglasice na relaciji njega i premijera KS, kazao je:

“Dakle, nema nikakvih disonantnih tonova između mene i premijera, potpuno smo usaglašeni i zajedno smo krenuli u taj postupak kupovine vakcina kao kanton. uspjeli smo naći pravne puteve da dođemo i stupimo u kontakt za nabavku vakcina, tako da nije sigurno razlika u mišljenju između premijera i mene kada je riječ o nabavci vakcina”.

Nastavak imunizacije

Nastavak procesa imunizacije u Zetri? Ko su prioritetne grupe u KS?

Jutros sam obaviješten da nakon pregleda nove isporuke vakcina koje je donirala Srbija za re-vakcinaciju da će biti od četvrtka dostupne. Morat ćemo pomjeriti jedan dan za re-vakcinaciju. Svi koji se trebaju re-vakcinisati će dobiti poziv, ako ne dobiju poziv sami će reagovati jer su na kartonu dobili datum revakcinisanja. Dakle, to smo sve isplanirali. Tačno je da danas imamo jedan dio revakcinacije Pfizerom, nekih 780 vakcina. Tačno je da ćemo dobiti i dio vakcina koje je dobila BiH, Sinopharm, nekih 20.000 dovoljnih za 10.000 građana. Polako se primičemo cifri od 100.000 vakcinisanih građana čime bi potpuno ispunili one prve dvije kategorije zdravstvenih radnika. Trebamo animirati radno sposobno stanovništvo i mlade da pristupe vakcinaciji“, ističe ministar Vranić.

Šta nas je remetilo u praksi?

Osnovni problem je bio manjak vakcina. Da smo imali dovoljno vakcina onda bi proces koji je započeo tako i nastavio. Međutim, kada imate početak imunizacije, pa pauzu, pa dok dođu nove količine, pa imate prioritetne grupe koje niste završili vakcinisati i onda dolazi do malih problema. S obzirom da sada dolaze veće količine, najavljuje se i dolazak pola miliona Pfizera iz SAD, Danska, Grčka, moglo bi se u kontinuitetu vršiti vakcinacija. Potrebno je samo animirati stanovništvo da pristupi vakcinaciji. Uvijek imamo spremne novce u Zavodu da pristupimo kupovini vakcina što je sada malo lakše, jer je prvi talas u svijetu završen. Govorim da su neke zemlje uključile vakcinaciju djece, mi moramo sjesti i razmotriti to. Dakle, to je zadnji stadij imunizacije kada ćemo vidjeti da li je i to potrebno“.

Kako su ostale zemlje uspjele nabaviti vakcine, a mi nismo?

To je splet okolnosti koji pokazuje da neko pokušava od ove zemlje napraviti nefunkcionalnu zemlju, ili ona stvarno jeste projektovana da neka tripartitna podjela vlasti ne polučuje rezultate. Bolje ne imati nikakvu vlast, nego imati vlast koja će vas spriječavati. Dakle, ne ulaziti u brak s nekim s kim se ne podnosite. Osnova je to što je zakonski tako uređeno da je ministarstvo civilnih poslova nadležno za nabavku vakcina. Mi nemamo ministarstvo zdravstva na nivou države što se pokazalo zorno, pa makar da ima samo ograničene ingerencije po pitanju imunizacije. Federacija, vidite da je nemoćna, ne znate da li je to vlada koja postoji ili ne postoji. Premijer je opterećen sudskim procesima, dakle sve je to splet okolnosti koji ukazuje da druge zemlje imaju bolji i uređeniji sistem. Ovo što govorite o donacijama, dešava se apsurd jer su projekcije zemalja bile da se imunizira epidemiološki dovoljan broj ljudi koji osigurava kolektivni imunitet (70 posto) međutim doživljavaju otpor stanovništva“.

Ko je, ustvari, kriv?

Ja mislim da smo krivi mi. Konkretno mislim na tripartitnu vlast: SNSD, HDZ i SDA koji mrcvare ovu državu dugi niz godina. Očito se pokazalo da ne mogu funkcionisati osim kada su u pitanju podjele funkcija; odmah se sjede i podjele ministarstva, pozicije, nadzorni odbori. Kada treba raditi nešto na dobrobit države, onda imate potpunu disharmoniju. Jedni je ne priznaju, drugi ne žele, treći se prave da je brane“.

Vranić je kazao da je najveći problem u nadležnostima i koordinaciji između nivoa.

Nemoguće da Vijeće ministara ne može da se dogovori o vakcinama za svoje građane svih nacionalnosti, svih boja, svih nacija. Zakonski je nadležnost bila Ministarstva civilnih poslova i svi nabavljači su htjeli direktno razgovarati sa državnim nivoom, onda smo pokušali spustiti na federalni nivo ali je FBiH zakasnila. Ja i dalje tvrdim da je to najveći problem, to je problem najveći“.

“Ja mislim da je ovo sada pokazalo da se mora dozvoliti i nižim instancama da oni mogu i kantoni da nabavljaju ono što je potrebno za svoje novce i svoje građane. Ako je mogla Srbija nabaviti 16 miliona vakcina i dijeliti svakome, onda ne vidim tu nesposobnost naše vlasti da nije mogla nabaviti milion”.

Novi val?

Zdravstveni sistem je već pokazao ranije da može da izdrži i ima kapaciteta, pogotovo sa britanskim sojem. Mi radimo, mi smo u kriznom štabu napravili plan reagovanja. Jutros sam imao razgovor sa profesorom Gavrankapetanovićem s kojim odlično sarađujem. Što se tiče KS, ako dođe četvrti talas i mislim da neće doći u obimu kao treći talas. Potpuno smo dogovorili sljedeće korake koje će Opća bolnica uraditi ako dođe četvrti talas. Sutra imamo sastanak sa KCUS-om, sada Opća bolnica ima dovoljne kapacitet što se tiče anesteziologa“, poručio je Vranić.

Nekih 70.000 je trenutno vakcinisano, nemamo tačan broj onih koji su vakcinisani u inostranstvu, posebno u Srbiji. Pozivam građane da se prijave kako bismo imali evidenciju o vakcinaciji kako bi pratili epidemiološki put“.

Delta soj?

Sve su opcije uključene, ništa nije isključeno. Mi ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ona je za sada povoljna i održava se dobar trend da nemamo porasta zaraženih. Što se tiče mjera, one se sprovode u skladu sa epidemiološkom situacijom. Ništa nije isključeno, pa ni lockdowni, pa ni uvođenje novih restriktivnih mjera. Ja se nadam da do 4. talasa neće doći u onom obimu kako nas je iznenadio britanski soj“.

Visoka smrtnost u BiH?

Imali smo visoku stopu smrtnosti u BiH, analize se ne mogu napraviti vrlo brzo. Moraju biti temeljite i mora vam biti dostupna sva dokumentacija u vezi sa građanima i smrtnim slučajevima. Do sada nisam mogao dobiti informaciju sa KCUS-a o onima koji su umrli sa jedinice Intenzivne njege koja je bila zadužena za liječenje u respiratornom centru. Nisam dobio podatke, nažalost vidite da SIPA mora da oduzima te podatke da bi došli do informacija. ovo je bilo iznenađenje za cijeli svijet, nismo jedini i treba izvući pouke iz grešaka. Trebamo izaći i reći: Da tu smo pogriješili, nismo trebali to i to i tako napraviti guidelines za naredni period. Nismo jedini, u SAD-u, Turskoj, Njemačkoj ste imali ogroman broj smrtnih slučajeva i nesnalaženje zdravstvenog sistema. Pogotovo ako uzmete razuđenost našeg zdravstvenog sistema, nešto se mora mijenjati u samom sistemu. Mi se borimo kao ljekari da se smrtni slučajevi ne dese, ali trebamo izvući pouke da se ne dešavaju zbog naših grešaka. U medicini postoje greške, ali je važno da one nisu namjerne“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare