Vranić za N1: 25 godina je ovo razvaljivano, uvezati privatni i javni sektor

Vijesti 01. nov 202119:09 > 21:20 1 komentar

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić gostovao je u emisiji televizije N1 Dan uživo gdje je rekao da je situacija sa četvrtim talasom koronavirusa po njemu stabilna, a govorio je i o tome da li se zainteresovani građanin sam može prijaviti za treću dozu vakcine.

Na početku razgovora za N1 je govorio o zatvaranju vakcinalnog punkta u Zetri te rekao da je razlog zatvaranja Zetre to što je kao masovni centar za imunizaciju počeo da slabi, odnosno interes građana počeo je da slabi, ali je rekao da je to slučaj i sa Sarajevom, ali i sa cijelom Bosnom i Hercegovinom, regionom i da globalna kampanja nije dala očekivani rezultat.

Zetra je ispunila više nego što smo očekivali. Nisam očekivao ovoliki procenat vakcinisanih. Prošli smo prag vakcinisanih od 50 posto, i kada uračunate to i onih 62.000 ljudi koji su preboljeli Covid, onda dolazimo do cifre da smo oko 60 posto vakcinisani, iako nemamo tačan broj onih koji su vakcinisani vani. Mi smo zadnji dobili vakcine u Evropi, a njihov postotak vakcinisanosti ne prelazi 52 posto, misleći na Zagreb, Split, Ljubljanu. Mi smo postigli sa minimalnom kampanjom dobar rezultat“, rekao je Vranić.

Kazao je i da će se vakcinacija nastaviti istim tempom u domovima zdravlja, da su nam na raspolaganju sve vakcine. Rekao je da se sutra očekuje isporuka jednog dijela donacije vakcine Moderna, i da je u najavi dolazak veće količine Pfizerovih. Istakao je i da u domovima zdravlja ne bi trebalo da bude gužve.

Vakcinacija djece

Govoreći o vakcinaciji djece protiv korone, ministar Vranić je kazao kako je to predloženo prije dvije sjednice, odnosno da se počne s vakcinacijom djece od 15 godina, jer, kako je naglasio, svi parametri novozaraženih su pokazali da je populacija od 15 do 18 godina najviše zahvaćena.

Rekao je i da je potrebno odobrenje roditelja, s obzirom da su maloljetnici. Dodao je i da je u Americi odobrena vakcinacija djece od 5 godina pa naviše, a Vranić smatra da bi u Sarajevu trebalo početi sa vakcinacijom djece od 12 godina.

Ko može primiti treću dozu vakcine?

Istakao je i da je 80-ak građana KS primilo treću dozu vakcine, i da ta treća doza ide po odobrenju EMA-e, odnosno za onkološke pacijente ili pacijente koji su imali transplantaciju organa.

Na naše pitanje šta ako neko sam želi da se vakciniše trećom dozom, ministar zdravstva KS je kazao kako ta osoba to ne može tražiti iz razloga jer se postupa prema medicinskim postulatima, i da ne može niko sam sebi dijagnozu postaviti.

Četvrti talas korone u Sarajevu Vranić je ocijenio stabilnim, da nema eksponencijalnog rasta, kao i da se građani testiraju više nego što je planirano.

“Treba uvezati privatni i javni sektor”

Vranić je u Danu uživo naglasio i da je sigurno da će biti većeg problema, ako se sad ne počne rješavati situacija u zdravstvu. Naveo je da ljekari ne odlaze zbog plata nego vide da u ovom neuređenom sistemu nema napretka.

25 godina je ovo razvaljivano. Treba uvezati privatni i javni sektor. Kada bi to ujednačili, onda bi se dobila kvalitetnija zaštita našeg stanovništva. Nema potrebe da ne ubacimo privatni sektor tamo gdje nam nedostaje“, rekao je.

O trudnici iz Sarajeva koja je prebačena u Zagreb te o tome da li u BiH postoji ECMO aparat zbog kojeg je prebačena u taj grad, Vranić je kazao da postoje ti aparati i kod nas, ali da koliko je on upoznat, svi ti aparati su bili zauzeti.

Govorio je i o kiseoniku u KS te rekao kako građani mogu biti bezbrižni i da je korišten samo medicinski kiseonik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare