Vranić: Zvao sam kolege KCUS-a da budu u štabu, rekli su da ne smiju bez dozvole

Vijesti 25. mar 202117:15 > 19:45 1 komentar

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je za N1 kako Sarajevo nije, niti će biti Bergamo. Smatra kako smo dostigli pik trećeg vala koronavirusa, te se nada boljoj situaciji, ali i naglasio da je za uspjeh potrebna masovna vakcinacija.

Odgovarajući na izjave da se u Kriznom štabu KS treba naći i osoba iz KCUS-a, kazao je kako Krizni štab ispunjava sve kriterije propisane zakonom i medicinskom strukom te da je popunjen reprezentativnim kadrom, ali da je otvoren za svaki vid saradnje s KCUS-om.

“Krizni štab je potpuno otvoren i na sjednice mogu doći i novinari. To nije nikakva tajna. Svaki kolega iz KCUS-a je dobrodošao. Reći ću vam nešto što nisam htio do sada, ja sam niz kolega zvao da budu članovi Kriznog štaba koji su uposlenici KCUS-a, prvenstveno anesteziologe i infektologe. Rekli su mi da ne smiju biti članovi jer to samo generalna direktorica odlučuje. Nisam htio da govorim to zbog tih kolega i podizanja tenzija unutar krizne situacije”, kazao je Vranić u Danu uživo.

Na pisanje portala istraga.ba da nije tačno kako on treba biti predsjednik Kriznog štaba prema zakonu, kazao je da u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti jasno piše ko čini Federalni krizni štab i da se takav sastav spušta na niže nivoe.

“Ne bih sebe dovodio u situaciju da budem glavni krivac za sve živo, a da nemam naknadu. To je zakonska odrednica kao što mora biti i član ZZJZ”, rekao je.

Istakao je kako su povukli svo rasploživo osoblje sa biroa za zapošljavanje, ali i drugi ustanova, ali da se ne može nadoknaditi nedostatak i praznina koja se decenijama vuče, a niko se nije obazirao ranije, što se sada vidi.

“Imamo šest pneumofiziologa, oni dnevno urade 120-140 rengentskih snimaka pluća. Izdržat ćemo. Četiri godine rata smo izdržali desetkovani, izdržat ćemo i ovo. Resursa imamo još malo. U narednom periodu ćemo popuniti i Opću bolnicu i Dom zdravlja povlačenjem kadrova s biroa, ali tu su u pitanju i vozači i drugo osoblje. Dom zdravlja u jednom trenu je ostao bez vozača pa je ZZO dao svog. Čitav sistem je u pitanju, ne samo zdravstveni radnici”, kazao je.

Kazao je kako bolnički kapaciteti imaju dovoljno kiseonika i da se za to ne trebamo brinuti. Govoreći o lijekovima, kazao je da za onih kojih nema ima dovoljno zamjenskih (poput clexane), dok je za ostale koji se koriste u liječenju Covida Vlada KS donijela zaključak kojim se nalaže Zavodu nabavka lijekova.

Plan vakcinacije je spreman, a planirano je masovna vakcinacija u Zetri. Istakao je kako su putem UNDP-a nagažovali ljude da opreme Zetru u svrhu vakcinacije.

“Tek kada 75 do 80 posto bude imunizirano, to je oko 350.000 građana KS, ona možemo govoriti o masovnijoj imunizaciji i zaštiti”, rekao je.

Govoreći o manjem broju ljekara koji su se prijavili za vakcinaciju, kazao je kako je zadovoljan odzivom ljudi s KCUS-a jer je tamo mnogo veća zainteresovanost, dok je u Općoj bolnici tu želju izrazilo oko 52 posto.

“To stvara problem. Pozivam sve kolege da se vakcinišu jer će im biti lakše da rade, neće biti pod psihološkim pritiskom da će oboliti ili prenijeti bolest na bliže i kolege. Bez masovne vakcinacije mi nećemo zaustaviti epidemiju i kada dođe vrijeme masovne vakcinacije preko 80 posto građana KS, ostat će pojedina žarišta, ali neće biti ugrožavajuća za zadravstveni sistem”, zaključio je Vranić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare