Vremena za čekanje sve manje: Hoće li CIK dobiti novac za izbore?

Vijesti 28. maj. 202221:09
Podijeli:

Vremena za čekanje sve manje. No, HDZ-u se pretjerano, ne žuri. Predsjednik ove stranke Dragan Čović, uvjeren je kako će se izborni proces moći ipak finansirati iz budžeta, koji tek treba biti upućen u proceduru. Naredna sedmica bi mogla biti ključna. Ukoliko se pojavi nova prepreka pred institucijama, Centralna izborna komisija (CIK) ostaje bez novca. U tom slučaju, jedini izlaz je da tačku na sve stavi visoki predstavnik. Ipak i takav scenarij bi izazvao novi potres na političkoj sceni.

Mjesecima unazad rad institucija blokirali su kadrovi SNSD-a koji su odbijali dolaziti na sjednice, tako i one na kojima se odlučivalo o okviru budžeta. Nacrt ovog dokumenta, ministar finansija Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda, u proceduru je uputio tek jučer, prethodno odbacivši svaki drugi prijedlog finansiranja izbora, uprkos zahtjevima i Centralne izborne komisije, koalicionih partnera, međunarodne zajednice.

“S obzirom na to da je HDZ bio jedini taj koji je bio protiv a da su evo ušli u proceduru budžeta ja mislim da je to ustvari na neki način i njihov izlaz da da se izvuku iz ove situacije jer zaista pritisak na njih je ogroman i ja mislim da ne postoji više nijedan razlog da sumnjamo u održavanje izbora u predviđenom roku”, kazao je Safet Softić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

U krajnjem slučaju, Softić smatra, kako visoki predstavnik neće dopustiti da izbori budu ugroženi. Najveća prepreka tome, i najveći kritičari su, kaže, očekivano SNSD i HDZ. Dodik je Schmidtu zaprijetio ozbiljnim posljedicama ako djeluje, blaži nije bio ni Dragan Čović.

“Dao sam mu vrlo jasan svoj stav da bi bilo katastrofalno pogrešno bilo kakve odluke nametati kada je u pitanju proračun BiH, to je ključni zakon koji se donosi u BiH koga nismo imali zadnjih godinu i po i ja mislim da se u taj dio ne treba dirati uopće i jer sam inače protiv bilo kakvih odluka koje bi trebale nametnuti od strane institucije visokog predstavnika”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH

A da HDZ-ovi stavovi idu na ruku visokom predstavniku, smatra član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

“Poruke koje HDZ upućuje u smislu nametanja odluke za finansiranje izbora od visokog predstavnika u BiH nisu ništa drugo nego otvorene prijetnje Christianu Schmidtu, koje on obzirom na svoje nedjelovanje rado prihvata i koristi ih kao alibi za nepostupanje i donošenje odluke”, naveo je Komšić.

Bilo ko ko pokušava opstruirati izbore pravi neoprostivu grešku, mišljenje je lidera SBB-a Fahrudina Radončića, koji vjeruje da će razum prevladati i da će budžet biti usvojen, ako ne bude, i on poziva Schmidta na reakciju.

“Nijedna odluka visokog predstavnika ne može nanijeti nepopravljive štete BiH, može je samo ojačati ali mislim da on treba čekati da oni završe ovo što su obećali da će biti budžeta ako ne bude mora, mora reagirati nema druge”, smatra Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Ko će donijeti odluku u izdvajanju novca, za Centralnu izbornu komisiju nije bitno. Njima je novac trebao “jučer”.

“14 dana vodeni žig koji moramo u Sloveniji naći, 39 dana nabavka papira, bez žalbe, bez prigovora da neko uloži, 10 dana štampa i 10 dana pakovanje i distribucija i sve je to moralo krenuti 1. juna”, ispričao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

Izvjesno je da tog datuma ništa od navedenog neće krenuti, jer nakon Vijeća ministara BiH, budžet treba usvojiti Predsjedništvo, a potom i oba parlamentarna doma. U najboljem slučaju u naredih desetak dana, ukoliko ne bude novih opstrukcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar