Vrhovni sud FBiH danas iziče presudu u slučaju “Dženan Memić”

Vijesti 27. jul 202109:42 > 09:44 0 komentara
N1

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izreći će danas presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću u predmetu "Dženan Memić". Ovo će biti treće izricanje presude u ovom predmetu.

Podsjetimo, prve dvije koje je izrekao Kantonalni sud u Sarajevu, bile su oslobađajuće. No, u oba slučaja Vrhovni sud FBiH je ukinuo presude i vratio na ponovni postupak.

S obzirom da su dva puta ukinute, postupak je ponovljen na Vrhovnom sudu FBiH. Tužilaštvo KS ostalo je pri stavu da su Seferovići skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede od kojih je nakon osam dana preminuo. Odbrana i porodica Memić od samog početka tvrde kako saobraćajne nesreće nije bilo i da je Dženan ubijen.

Karkin: Presuda će biti oslobađajuća

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je i u Tužilaštvu BiH.

Rusmir Karkin, advokat Seferovića, kazao je kako ovo antologijski predmet koji će se izučavati. Dodao je da je bilo potrebno kao društvu da se desi ovakva nesreća kako bi doživjeli katarzu, a pravosudni sistem pokrenuo s mrtve tačke.

“Pozivam vas da u utorak dođeete u 13 sati dođete i čujete oslobađajujuću presudu. Dženan Memić je ubijen, a ne stradao u saobraćajnoj nesreći kako se navodi u lažnoj teoriji tužilaštva. Prisustvujete veličanstvenoj pobjedi odbrane i proodice rahmetli Dženana Memića i porazu pravosudnog sistema FBiH”, kazao je Karkin.

Memić: Doživjeli smo mnoga poniženja za ovih pet godina

Arijana Memić, Dženanova sestra, kazala je da ne zna broj ročišta kojima su prisustvovali i da se njihova borba, bez obzira na predmet u ovom sudu, nastavlja.

“Doživjeli smo mnoga poniženja, tužioci koji su se smjenjivali na predmetu ismijavali su i nas i Dženana, prikazivali su nam slike nakon napada na njega, izbacivali su nas iz sudnice, uz osmijeh su ga nazivali lešom, kada im se tražilo da kopiraju sadržaj s CD-a, kopirali su fizički CD, jer im se moglo, jer su smatrali da su nedodirljivi, ismijavali su broj ljudi koji bi se odazvao našem pozivu na proteste… Mnogo toga je stalo u ovih pet godina. (…) Nakon više od pet godina imamo potvrđenu optužnicu protiv pet osoba. To je prva grupa. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu. (..) Znam da neko vjeruje u nas, da nam daje snagu za sve što nas čeka u daljnjoj borbi. Mi te izdati nećemo”, napisala je Memić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!