Vrijedne ruke žena iz Podrinja prave čuda

Vijesti 16. okt 202120:02 0 komentara
Žene Podrinja / N1

Daleko od aktuelnih političkih previranja, žene iz Podrinja bore se sa stvarim problemima, a to je kako preživjeti od svog rada. Udruženje građana “Vive Žene“ Tuzla, u saradnji sa Mrežom žena u Podrinju danas je u Tuzli obilježilo Međunarodni dan žena na selu te je organizovan sajam na kojem su, zajedničkim snagama, predstavile svoje organske proizvode.

Fazila je udovica i živi od prodaje onog što napravi. Njenu šaroliku ponudu čini domaći ajvar, bestilj od šljive, slatko od šljiva u ulju, slatko od jabuka, razne vrste graha, kukuruznog brašna , a posebno ističe pekmez.

Ovo je pekmez od poznatih jabuka starih 50 godina i više. Nisu prskane, ovo je zdrav proizvod 100 %, bez šećera. Oko 50 kg sam proizvela ove godine. Pošto sam sama, teško je. Valja jabuke pripremiti , oprati, samljeti, iscjediti, peći, donijeti drva” priča nam Fazila.

Osim zimnice, nezaobilazan dio bogate ponude sa sela su i proizvodi od prirodne vune ali i kolači, a žene iz Vlasenice pokazale su kreativnost.

“Prsluk koji sam napravila je od ovčije vune koja je prethodno predena. Onda je uzmem i pletem. Ja nisam sjedila i plela stalno, pored poslova, sigurno treba četiti dana da se uradi. Pored mojih polsova u kući.”, ispričala nam je Rajka Dabić iz Vlasenice.

Žene iz Kladnja proizvode specifične kreme poput kreme od kozje masti, razne sapune, kapi, te čajeve, a poseban je od bobica smreke koje se beru ovaj mjesec.

Sve ove žene dio su projekta ekonomskog i drugog osnaživanja žena na selu te povezivanja dviju etničkih grupa iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Milića, Zvornika, Kladnja.

Možemo reći da smo dobor uspjeli da od žena koje su mali poljoprivredni proizvođači i koje su proizvodile za sebe, sada su u stanju da svoje proizvode plasiraju na tržište. Sajam je dobra prilika da se predstave, prodaju nešto i stvore osnovu za daljnju prodaju u TK”  rekla je Mima Dahić, iz UG Vive žene Tuzla

Svaki prodati proizvod je podstrek ženama sa sela da nastave proizvodnju od koje mogu živjeti.

Projekat Mreža žena u Podrinju započeo je 2016. godine. od tada do danas, 70 žena uključilo se u njega, a svake godine broj žena se povećava. Tako su ove godine priključile se i žene iz TK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!