“Vrijeme je za promjene”: Kako građani BiH mogu podržati izmjene Ustava

Vijesti 22. okt 202118:47 188 komentara
N1

Promjene Ustava BiH predstavljaju najkompleksniji društveno politički poduhvat. U BiH je ovaj proces još komplikovaniji jer je sastavni dio ustavno pravnog uređenja i OHR. Svjesni ovih činjenica nekoliko važnih nevladinih organizacija u BiH utvrdilo je Principe izmjene Ustava koje građani mogu podržati putem web aplikacije. Oni poručuju da je Ustav diskriminatoran i da je došlo vrijeme za nužne promjene.

Ukoliko ste Srbin koji živi u entitetu Republika Srpska možete se kandidovati za člana Predsjedništva BiH. No, ukoliko vam je prebivalište u entitetu Federacija, a recimo u ovom dijelu ove zgrade su u Republici Srpskoj, a u ovoj preko puta u Federaciji. Ukoliko ste Srbin i živite ovdje ne možete se kandidovati. Stvari stoje isto, samo obrnuto ako ste Bošnjak ili Hrvat. Ako ste Rom ili Jevrej onda bez obzira u kojem dijelu živjeli ne možete biti kandidat za člana Predsjedništva.

Da je bh. Ustav diskriminatoran utvrđeno je i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Promjene su nužne, a one, smatra profesor filozofije i teologije Mile Babić, moraju krenuti iznutra.

Vrlo je važno da se unutar svakog naroda razvije demokratija, sloboda misli i govora i onda će se to proširiti. Najgore kada je ovako zablokirano i kada je stvorena atmosfera ‘mi vs vi’. Crno-bijelo, to je laž”, izjavio je Fra Mile Babić.

Tako pozicije dobijaju osobe samo jer su određene etničke pripadnosti, a u prvom planu nije kvalitet i profesionalizam, dodaje Babić. Da je došlo krajnje vrijeme da se sistemska diskriminacija ukloni, svjesni su i bh. građani.

Kako bi stvari pomjerili sa mrtve tačke, Srpsko građansko vijeće, Vijeće bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće i Forum parlamentaraca utvrdili su principe promjene Ustava:

Ustavom je nužno precizno odrediti listu prava koja se štite institutom vitalnog nacionalnog interesa/nacionalnog veta u zakonodavnim tijelima države i nižih nivoa vlasti Izmjenama Ustava treba se definirati i precizirati onemogućavanje paralize njenih institucija te afirmirati građanski karakter društva i jačanje demokratske države po uzoru na sve demokratske države u Evropi i svijetu”.

Ove principe kojim bi se ukinula diskriminacija i gdje bi svaki čovjek jednako vrijedio, poručuju iz nevladinih organizacija, građani mogu podržati putem web aplikacije ”izmjeneustava.com”. Svoju podršku za samo dva dana dalo je više od 500 ljudi. Cilj je, kažu inicijatori izmjena Ustava, napraviti građanski pritisak na sve aktere da krenu ka demokratskim promjenama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare