Vrijeme razgovora s etnonacionalistima prošlo, a došlo vrijeme za sankcije?

Vijesti 13. dec 202119:25 0 komentara
N1

Nova njemačka vlada pozvala je Evropsku uniju da uvede sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, koji ima za cilj povlačenje Republike Srpske iz Oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH. Njemačka ministrica vanjskih poslova rekla je otvoreno kako lobira za sankcije. A da je vrijeme razgovora s etnonacionalistima prošlo, a došlo vrijeme za sankcije, poručili su EU parlamentarci Thomas Waitz i Romeo Franz, prije nego su napustili BiH. U međuvremenu, pojedine stranke, poput SDP-a ozbiljno razmatraju prekid bilo kakvih pregovora sa strancima, dok se pitanje jednostranog djelovanja NSRS ne zaustavi. A visoki predstavnik još jednom je pozvao na dijalog, snažno uznemiren zbog akata usvojenih u Narodnoj skupštini u petak.

Nekoliko dana uoči sjednice Narodne skupštine, Visoki predstavnik Christian Schmidt samouvjereno kaže:

“Neće to biti onako nešto pogodno, odnosno rezultati neće biti pogodni za naslove u medijima ali je to nešto što je sasvim dobro i prijemčljivo i uobičajeno u demokraciji tako da ja nisam sada nešto specijalno nervozan.”

Tri dana poslije sjednice, visoki predstavnik ipak mijenja stav. Snažno osuđuje akte usvojene u petak. Prijetnja su po sigurnost BiH.

“Pozivam na puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke. Građani Bosne i Hercegovine žele mirnu i prosperitetnu budućnost. Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju”, kazao je Schmidt.

Niko ne smije okretati glavu nakon petka. Praviti se da problem ne postoji, kaže SDP-ov državni zastupnik Saša Magazinović. Ova stranka je spreman čak i obustaviti pregovore sa strancima o izbornoj reformi, dok se ne zaustavi Milorad Dodik.

“Najbolja slika odnosa međunarodne zajednice koja ima svoju ustavnu i institucionalnu ulogu je ta što Dodik ismijava tezom da će uvesti sankcije Njemačkoj. Na sjednici je Dodik, sakrivajući se iza zastupnika još jednom poslao poruku da je spreman braniti sebe i ljude oko sebe životima tuđe djece. Još jednom je opalio šamar i SAD-u i Velikoj Britaniji znajući da će od njih biti odgovor, bez konkretne reakcije”, kazao je Magazinović.

Manevar ili stvarna želja NSRS?

A na razgovor s kako kažu probosanskim blokom pozivaju iz SDA. Traže jedinstvo stranaka. Predlažu da susret organizuju članovi Predsjedništva. U međuvremenui sankcije za Dodika prizivaju dvojica EU parlamentaraca koja su se danas susrela s članovima Predsjedništva, te određenim državnim parlamentarcima. Iz Republike Srpske su bojkotovali susrete s Waitzom i Franzom.

“Zapravo sam ovdje zbog toga da bih pokazao građanima i građankama BiH da nas itekako zanima njihova budućnost da bismo imali nekakvu većinu za donošenje odluka, jako je važno da čujemo glas građana i onih političkih predstavnika koji su protiv etnonacionalizma da bismo pronašli tu većinu u EU i upravo je to svrha moje posjete”, kazao je Romeo Franz, EU parlamentarac.

Treba vidjeti kolilko su odluke u Narodnoj skupštini manevar, a koliko stvarna želja, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, te dodao kako je Hrvatska protiv bilo kakvih separatističkih, secesionističkih tendencija. Naglasio je kako nije upoznat da postoji plan na višem međunarodnom nivou, da se u BIH šalju dodatne vojne trupe.

“A siguran sam da bi mi neko signalizirao da se bilo gdje unutar tijela Vijeća EU, mislim i na različite konfiguracije vijeća, ja moram priznati da u materijalima i tekstovima koje smo vidjeli nema nikakvog teksta koji bi govorio o raspoređivanju evropskih snaga u BiH. Ta tema je, ako sam dobro razumio, prije svega, politički stav određenih parlamentarnih zastupnika”, kazao je Plenković.

Iz vrha britanske diplomatije, od same ministrice Liz Truss stigla je i poruka kako Ujedinjeno Kraljevstvo neće skrenuti pogled sa onoga šta se dešava u Bosni i Hercegovini dok “Rusija sije sjeme razdora” i “zlonamjerni akteri prijete da rasture ovu zemlju, pozvavši prijateljske zemlje da stanu uz BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!