“VSRS nije prestala da postoji, žao mi je što smo donijeli odluku o ukidanju “

Vijesti 12. maj 202213:45 2 komentara
rtrs

U kasarni Kozara u Banjaluci centralno obilježavanje 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. Centralnoj svečanosti prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Presjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Radovan Višković.

Dodik se u svom dugom obraćanju dotakao brojnih stvari, zanimljivo je da je u govoru spomenuo i one članove VSRS koji su počinili zločine te kazao da ih treba osuditi.

“Vojska Republike Srspke je ratovala u skladu sa međunarodnim pravima o ratu, ona nije to što su joj mnogi pokušali pripisati. Vojska Republike Srpske i njeni generali, oficiri i vojnici bila je časna i činila je najbolje što je srpski narod imao i mogao da poruči. Zato naše pamćenje mora ići tamo daleko na naebu gdje počivaju duše svih onih stradalih jer su vjerovali Vojsci Republike Srpske, jer su vjerovali da biti tu znači čast za njega i njegovu porodicu. Oni koji su stradali predmet su naših živih sjećanja. Moramo da se sjetimo onih koji su svoj lični komoditet izgubili zato što su bili dio vojske ali jednako tako da osudimo one koji su mimo zakona odlučili da urade određene stvari ali to ne može da zasjeni ideju da je srpski narod odlučio da ima svoju vojsku. Sjećam se tog 12. maja kada je Narodna skuština donijela odluku jednoglasno i ponosan sam da sam bio jedan od poslanika koji je bio uprilici da za taj zakon glasam.” kazao je Dodik.

“Vojska RS je u temeljima Republike Srpske, ona nije prestala da postoji, ona se samo transformisala. Ono što se danas zove i što je ovdje pred nama 3. pješadijski Republika Srpska puk.

VSRS živi kroz 3. pješadijski Republika Srpska puk. Moram da kažem da mi je žao što smo 2005. donijeli odluku da transformišemo vojsku u Oružane snage. Što smo donijeli odluku o ukidanju Vojske RS
Ne zbog toga da bi bila spremna na rat i napad, Srbi su možda mogli prihvatiti da budu podčinjeni ali to nikada nije uradio srpski narod i srpska vojska. Zato se mi razlikujemo od drugih koji podaništvo baštine, kazao je Dodik u ne baš jasnoj izjavi u kojoj tvrdi da su Srbi možda mogli prihvatiti da budu podčinjeni ali da to nikad nisu uradili.” kazao je Dodik.

Dodik je kazao da Njemci na ovim prostorima ne asociraju na dobra vremena.

“Hoću javno da kažem da Nijemci na ovim prostorima ne asociraju na dobra vremena i povoljan položaj za naš narod. Ne želim da izvlačim paralele, ali ona Althea prije svojih misija izlazaka i uznemiravanja našeg naroda ovdje, može da ostane raditi. Ona koja će paradirati našim ulicama nije Althea koju mi želimo” kazao je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare