VSTS još nije dostavio pismeni otpravak odluke u slučaju Tadić

Vijesti 17. sep 202116:41 0 komentara
N1

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine još nije dostavio pismeni otpravak odluke Drugostepena komisije u slučaju glavne državne tužiteljke Gordane Tadić.

“U skladu sa propisima, javnost će biti obaviještena o odluci Drugostepene disciplinske komisije nakon što pismeni otpravak odluke bude dostavljen strankama u postupku”, saopšteno je danas za N1 iz VSTS-a.

Ovom odlukom treba postati pravosnažna odluka Prvostepena komisija VSTS-a koja je prethodno odlučila da Tadić razriješi ove dužnosti.

Tada je navedeno da je Tadić počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere te izrečena mjera – premještanje s mjesta glavne tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako je i sama za N1 Tadić jučer rekla ‘ima pravo na žalbu, kakva god odluka Drugostepene komisije.’

Tužiteljka Tadić, četvrta je od svih glavnih tužilaca Tužiteljstva BiH čije su čelne stolice na klimavim nogama.

Trojica, prije nje, prethodno su smijenjena ili su dali ostavku.

Marinko Jurčević, prvi je glavni tužilac, podnio je ostavku bez navođenja posebnih razloga. Pokojni Milorad Barašin, drugi, smijenjen je zbog kontakata sa međunarodnim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, a treći Goran Salihović suspendovan je 2016. godine zbog više afere te ključne koja se odnosila na transkripte razgovora Milorada Dodika i novinara Mate Đakovića.

Tužilaštvo BiH je formirano 2003. Od formiranja do danas prošlo je 18 godina. Gotovo dva desetljeća status i budućnost svih glavnih tužilaca u BiH pod znakom je pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!