VSTS za N1: Zatražili smo analizu snimka od Ureda disciplinskog tužioca

Vijesti 22. sep 202118:04 1 komentar
N1/Arhiv

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) će se „eventualno“ očitovati o obavještajno-pravosudnoj afere, odnosno objavi snimka razgovora direktore OBA-e BiH Osman Mehmedagića i glavna tužiteljke Tužilaštva BiH, Gordane Tadić iz 2019.godine „nakon sjednice VSTV-a BiH predviđene za 29. i 30.septembra 2021. godine“, saopšteno je za N1 iz VSTS BiH.

Nakon petodnevne ćutnje najviše pravosudno tijelo u Bosni i Hercegovini oglasilo se tek danas. Djelimično je odgovoreno na pitanja N1: da li je snimak Mehmedagić – Tadić hitno preslušan (kako je najavio predsjednik VSTS Halil Lagumdžija), kako je snimak iz 2019. godine procurio, dvije godine kasnije, tek sada, nakon Drugostepene disciplinske komisije u slučaju Tadić i u toku pravosudnog postupka protiv Mehmedagića, te koliko ova afera urušava povjerenje u rad pravosudnih organa BiH?

Postoje li elementi za disciplinski postupak?

„Također vas želimo informisati da je predsjedništvo VSTV-a BiH zatražilo od Ureda disciplinskog tužioca da analizira navedeni snimak i razmotri da li postoje elementi za postupanje u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija koji su predmetom istog“, odgovoreno je za N1 iz VSTS-a.

Kontaktirali smo i Ured disciplinskog tužioca, no danas nismo uspjeli doći do odgovora.

Podsjetimo, nakon objave kompromitirajućeg i poluprivatnog razgovora (o predmetu ‘Diploma’, o radu tužilaca Tužilaštva BiH, o procesuiranju ratnih zločina, ali i korupciji „velikoj“ i „srednjoj“) krenuo je „rat“ saopštenjima, za medije uglavnom zavorenih instutucija. Obje državne institucije su ukazale na „nezakonito snimljene“ razgovore u Tužilaštvu BiH, te najavili istrage, vještačenje.

Političari su, odmah iskoristili priliku za svoje komentare i skupljanje političkih poena, kao i međunarodne organizacije za deklarativnu osudu nedopustive pravosudno-obavještajne afere. A svaka država, koje se naziva demokratskom, sa funkcionalna tri stuba vlasti, bi se ‘tresla’ zbog ovakve afere.

Da li Tadić treba biti suspendovana ?

Sudija Suda BiH Branko Perić, prethodno je za N1 izjavio kako se glavna tužiteljka i direktor Obavještajne službe mogu sastajati i razmjenjivati informacije u vezi nadležnosti institucija kojim rukovode. Ali, kazao je Perić, oni su neposredno kontaktirali dok se protiv direktora Obavještajne službe vodi istraga, zbog čega se glavna tužiteljka nije smjela upuštati u bilo kakve kontakte sa osumnjičenim. Razgovor smatra velikom sramotom za ionako osramoćeno pravosuđe.

„To je dokaz integriteta ljudi koji rukovode pravosudnim i policijskim institucijama u ovoj zemlji. Gordanu Tadić treba istog momenta suspendovati! Uostalom, u identičnom slučaju suspendovan je i Milorad Barašin” , istakao je za N1 sudija Suda BiH Branko Perić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare