VSTV: Ne postoji zakonski okvir za privremeno udaljenje Diane Kajmaković

Vijesti 27. sep 202212:523 komentara
Izvor: N1

Iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH oglasili su se u vezi sa postupanjem Ureda disciplinskog tužioca u pogledu stavljanja Diane Kajmaković, zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH na listu Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

Kako su naveli, u pogledu razloga navedenih u Izvršnoj uredbi 14033, Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD od 27.9.2022. godine, koji se odnose na zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Ured disciplinskog tužioca postupa u okviru propisanih nadležnosti te će isti biti istraženi u pogledu kršenja dužnosti u vršenju tužilačke funkcije ili funkcije rukovodica/zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u smislu odredbi o disciplinskoj odgovornosti propisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Članom 70. stav 1. Zakona o VSTV-u propisana je povjerljivost radnji Ureda u istrazi.

“Članom 76. i 77. Zakona o VSTV-u propisani su razlozi za privremeno udaljenje od dužnosti sudije ili tužioca. Ured nema saznanja da je u ovom trenutku protiv Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom postupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje”, saopšteno je iz UDT-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar