VSTV raspravlja o zaključcima NSRS o osnivanju entitetskog pravosudnog tijela

Vijesti 15. dec 202110:54 > 11:45 1 komentar
N1/ARHIV

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odlučili su na današnjoj sjednici raspravljati o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim je planirano suspendovanje Zakona o VSTV-u i formiranje entitetskog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca.

Na početku prvog dana dvodnevne sjednice član Vijeća Mustafa Šabić je zatražio da se članovi izjasne o zaključku NSRS, te oglase saopćenjem.
„Ne bi trebali preko toga preći kao da se nije desilo“, kazao je Šabić.
Predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija je kazao kako se zaključak tiče pravosuđa i tema je o kojoj se treba razgovarati.
Nizozemski sudija Kees van der Waide koji je savjetnik u VSTV-u je kazao kako mu je drago da članovi Vijeća raspravljaju o ovome.
„Ja sam poslao email kolegama, ako niste vidjeli, molim da pročitate. Poslao sam zaključak vezano za ovu temu, elaborirajući tačno šta je Šabić pričao. Bez izjave bi djelovalo kao znak šutnje“, kazao je on.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak 10. decembra Deklaraciju o ustavnim principima, te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima među kojima je i ona o VSTV-u. Tim se zaključkom planira pripremanje entitetskog zakona o VSTV-u u roku do šest mjeseci. Nakon usvajanja ovog zakona, planirano je neprimjenjivanje državnog Zakona o VSTV-u na teritoriji Republike Srpske.
Narodna skupština je povukla raniju saglasnost iz 2004. godine na osnovu koje je usvojen Zakon o VSTV-u u Parlamentu BiH.
Članovi VSTV-a planiraju u toku prvog dana sjednice raspravljati o reakciji na ove odluke. Planirano je da sjednica traje u srijedu i četvrtak, ali se na početku sjednice moglo čuti kako postoji mogućnost da sjednica zbog velikog broja tačaka traje tri dana.
Davor Martinović je kazao kako bi trebalo izmijeniti redoslijed tačaka na sjednici.
„Nisam da ostanemo nijemi, ali ni da donosimo odluke bez da smo pripremljeni“, kazao je on.
Članica Vijeća Amila Kunosić se osvrnula na zaključak i kazala kako VSTV ne može preći preko odluka Narodne Skupštine jer Vijeće ima „izuzetan značaj za pravosuđe“.
„Napravili smo značajne napretke u svakom pogledu. Ono što je primat, mi putem pravosuđa vodimo računa o građanima. Prema tome, protiv toga sam da se na bilo koji način ugroze prava građana jer i ovako žive u jako teškim uslovima. Mislim da se za ovu tačku trebamo posebno pripremiti da bismo to izložili prema javnosti“, kazala je ona.
Lagumdžija je kazao kako se slaže da se treba pripremiti za raspravu o zaključku Narodne skupštine, ali je tražio da osnova za to bude e-mail sudije Van der Weidea i da Vijeće izda saopćenje.
Jadranka Stanišić je kazala da je e-mail u kome sudija traži da se uvrsti ova tačka dobila jučer nakon radnog vremena. Ona je napomenula da samo članovi Vijeća mogu predlagati tačke dnevnog reda.
„Kees, uz sve uvažavanje, ne može predložiti novu tačku dnevnog reda“, kazala je ona.
Lagumždija je zaključio da će Vijeće nakon pauze diskutovati o ovome, te je zatražio od članova da pročitaju e-mail nizozemskog sudije, prenosi Detektor.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare