Vučić i Milanović koordinirano djeluju prema BiH?

Vijesti 16. sep 202219:34 1 komentar

Nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, jučer u Bijeljini pozdravio srpskog predsjednika Aleksandra Vučića riječima "dobrodošli na svoje", a patrijarh Porfirije u obraćanju prisutinim tokom obilježavanja Dana srpskog jedinstva kazao kako se u budućnosti ne može isključiti prekrajanje granica, kandidat za člana Predsjedništva Denis Bećirović poručio je Vučiću da nije došao na svoje nego na teritoriju države BiH, te da mu Dodik ni pedlja ove države ne može dodijeliti. Šemsudin Mehmedović iz SDA kritikovao je poruke lidera Srpske pravoslavne crkve, nazvavši među ostalim i Vučića ruskim igračem na Balkanu.

Poruke iz Bijeljine treba posmatrati, prije svega, kao predizborne, ali i kao očiglednu homogenizaciju političkog bića kod srpskog naroda u korist jedne političke stranke a u svrhu uništenja opozicije u Republici Srpskoj, stava je državni zastupnik Šemsudin Mehmedović (SDA).

“Što se tiče njihovih političkih stavova oni su nepromijenjeni. To je politički stav “srpskog sveta” kojim se želi u najmanju ruku minimizirati pozicija BiH kao jedne nezavisni države na Balkanu. Očigledno je da SPC igra dominantnu ulogu u kreiranju politika takve vrste a naravno i provođenju. Aleksandar Vučić je eksponent takve politike i unutar BiH su samo politički sateliti ti koji provode i doljevaju ulje na vatru ne bi li sebi obezbijedili još koji glas u ovoj predizbornoj kampanji”, kazao je Mehmedović.

Na pozdrav Milorada Dodika koji je predsjedniku Vučiću u par navrata tokom jučerašnjeg obraćanja poručio “dobrodošli na svoje”, reagovao je potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović. Vrijeme je da se Vučić ogradi od suludih i zapaljivih poteza ekstremnog Dodika, napisao je.

“Gospodine Vučiću, Vi niste došli ‘na svoje’, Vi ste u državi koja je punopravna članica Ujedinjenih nacija i čiji je suverenitet i teritorijalni integritet neupitan. Vi ste danas boravili u državi čiji je glavni grad Sarajevo, a ne Beograd. Preko državne granice između naše dvije zemlje ste ušli u Bosnu i Hercegovinu, preko državne granice ćete je i napustiti. I Vi i ja znamo da ništa od države Bosne i Hercegovine nećete ponijeti sa sobom, koliko god Vam Dodik govorio drugačije”, kazao je Bećirović.

Evidentno je da predsjednici susjednih država, Vučić ali i Milanović ulaze u BiH kao hajduci, i to je postala praksa, upravo kao da su nešto već osvojili, kao da su vlasnici nečega, ali adekvatna reakcija institucija BiH izostaja, stava je novinarka Agencije Patria, Amra Vrabac.

“Evo ja sam iznenađena danas da nije bilo značajnih reakcija s obzirom da je i izborna kampanja svi su danas trebali i bili dužni da se oglase. I predsjednički kandidati i drugi kandidati, hajmo braniti ovu državu od vanjskih faktora. To jesu susjedne države oni tvrde da su prijateljske ali ovo nisu prijateljska djela”, kazala je Vrabac.

Vučić i Milanović koordinirano djeluju prema BiH, imaju iste namjere, možda su kod nekih prikrivenije s obzirom na to da je Republika Hrvatska članica EU I NATO i sa te strane imaju određena ograničenja. S druge strane Aleksandar Vučić nema nikakvih ograničenja, smatraju pojedini bh. političari. Milanović i Vučić su ruski igrači na Balkanu koji treba da provedu politiku Putina i da obezbijede dominantan ruski uticaj. U tom projektu oni pokušavaju da obezbijede provedbu ratnih ciljeva koje nisu ostvarili na prostoru BiH, zaključio je i državni zastupnik Mehmedović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare