Vučić o sankcijama: Nikome nametanje politike spolja nije donijelo dobro

Vijesti 17. nov 202119:10 6 komentara
N1

Stranci su otišli, no rasprava o sankcijama kojima su "zaprijetili" i danas je aktuelna. Anthony Blinken, američki državni sekretar u pismu koje je uputio članovima Predsjedništva BiH, najavio je mogućnost kažnjavanja onih koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum. Sankcije zagovaraju i pojedini njemački političari, ali i određeni EU parlamentarci. No, politički vrh Republike Srpske kaže, nije zabrinut. Nastavljaju aktivnosti na povlačenju nadležnosti entiteta iz određenih državnih institucija.

Milorad Dodik je jasan, ako Amerikanci uvedu dodatne sankcije, kako njemu, tako i njegovim saradnicima, njihovi postupci će biti još radikalniji. Premijer Republike Srpske, Radovan Višković kaže, sankcija se ne plaši. A predsjednica entiteta, Željka Cvijanović je stava da – sankcije, nisu rješenje.

“Treba nam dijalog, ozbiljan dijalog, treba nam razgovor svih nivoa vlasti u okviru BiH, posebno naravno dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda i ja sam sigurna da sada može doći do rješenja, slati pisma i prijetiti, ja mislim da to nije formula za uspjeh, nikad nije bila, nikad neće biti”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Svako ko priželjkuje sankcije protiv bilo koga, ili ne razumije politiku ili reaguje prema sopstvenim emocijama, kaže predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić. Ima, tvrdi, ozbiljan strah od sankcija, jer bi se one odrazile na cijeli region. Vučić, poziva na razgovor.

“Ono što je za nas važno to je da sačuvamo mir po svaku cijenu. Nikome ne trebaju sankcije, nikome sankcije nisu dobro donijele, nikome nametanje politike spolja nije donijelo dobro. Ja sam zato uvijek govorio balkanskim narodima, mi moramo da sjednemo i razgovaramo i ja ću zato da prihvatim ideju o razgovoru i nije mi problem, ne moramo da idemo negdje drugo, možemo da odemo u Sedrenik, taj dio Sarajeva, ima tamo i dobra kafana i sjednemo”, izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Protiv spominjanja i uvođenja sankcija je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

“Sankcije nikada nisu bile rješenje i siguran sam da sad neće biti nešto što će biti na stolu dok se mi dogovaramo. Ja duboko vjerujem da ćemo mi u terminu koji smo ostavili ispred sebe, a to je do kraja ove godine u Parlamentu završiti izmjene Izbornog zakona, a to je da osiguramo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kada je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda”, naveo je Čović.

Pojedini evropski parlamentarci također zagovaraju sanckije, jer kažu, s Miloradom Dodikom se ne može razgovarati. Istrajni u stavu da je kazna jedini način su i neki njemački zvaničnici, poput ministra vanjskih poslova.

“Moramo sagledati sveukupnu situaciju i razmisliti o tome, da prema onima koji dovode u pitanje strukturu i suvreneitet države, koji mržnjom i huškačkom retorikom unose nemir i razdor među ljudima, koji žele ugroziti državne granice ili onemogućiti povezivanje sa Evropskom unijom, imamo nešto žešći pristup i stav, te da se razmisli i o sankcijama, kao mogućem odgovoru”, naglasio je Heiko Maas, ministar vanjskih poslova SR Njemačke.

A Blinkenov savjetnik Derek Chollet se odmah nakon Bosne i Hercegovine uputio u posjetu Briselu. Za američke diplomate ključna je deblokada institucija BiH, smatraju da se sve može riješiti kroz razgovor, no ako ne, bili su vrlo jasni šta slijedi.

“Treba se fokusirati na važna pitanja i to kroz institucije, kao što su pitanja pandemije, političke i ekonomskih pitanja, savjetnik Chollet je bio vrlo jasan u izražavanju naše podrške u poruci liderima da se vrate upravljanju zemljom, u institucije vlasti da bi zemlja išla naprijed, ukoliko se to ne uradi, sve opcije su na stolu”, stav je Erica Nelsona, ambasadora SAD u BiH.

Diplomatsku ofanzivu u BiH, jedni pozdravljaju, drugi pak doživljavaju kao izuzetno štetnom. No, međunarodna zajednica je prilično aktivna. Već krajem mjeseca očekuje se ponovo dolazak izaslanika koji s političarima pregovaraju izmjene Izbornog zakona, Palmera i Eichhorst. Na Dan Oružanih snaga, BiH, bi trebao posjetiti i britanski ministar odbrane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare