Vučić: Razgovarao sam sa Erdoganom o tenzijama u BiH

Vijesti 18. sep 202116:04 15 komentara
Twitter

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Istanbulu da je sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarao o ekonomskim pitanjima, te o važnim temama za cijeli region, a ne samo o tenzijama u Bosni i Hercegovini.

“Ne bih da govorim samo o Bosni i Hercegovini, govorim o cijelom regionu, o svima nama. Razgovarali smo veoma konkretno na različite i važne teme za cijeli region, a u detalje ne mogu da ulazim”, rekao je Vučić poslije sastanka sa Erdoganom.

On je istakao da je zadovoljan razgovorom i ocijenio da je prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti i mira u regionu, jer ta zemlja postaje sve važnija za Srbiju i jeste njen prijatelj.

“Dalja izgradnja dobrih odnosa garantuje nam sigurnost, jer Turska je velesila regiona i moramo da čuvamo mir, a to nam pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima različitih grupa u regionu – i Bošnjacima, djelimično Albancima i sa svima ostalima. To su važne stvari, a o investitorima da i ne govorim”, rekao je Vučić novinarima.

On je potvrdio da je na sastanku razgovarano i o Kosovu i naveo da je važno da Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine i da se dođe do kompromisnog rješenja.

Kada je riječ o Kosovu, Vučić je naveo da Beograd želi nastavak razgovora i kompromisno rješenje, a prije svega još snažnije i bolje ekonomske rezultate za Srbiju.

“Unaprijed se radujemo njima kao što se unaprijed radujemo uspjesima svih u našem okruženju, od Hrvatske, Albanije, Crne Gore i svih ostalih. Nikakav problem sa tim nemamo”, rekao je Aleksandar Vučić.

Istakao je da do kraja godine očekuje zvaničnu posjetu Erdogana Srbiji i napomenuo da su danas razgovarali i o smanjenju birokratske procedure zarad bržeg protoka robe, ocijenivši da bi trgovinska razmjena dvije zemlje veoma brzo mogla da poraste do dvije milijarde eura godišnje.

On je rekao da nikada u savremenoj historiji u jednoj zemlji nije vođena hajka protiv nekoga kakva se protiv njega vodi u Hrvatskoj i ukazao da je u tome ključna i bolna tema za hrvatsku stranu ekonomski rast Srbije i smanjivanje razlike između dvije zemlje.

“Čestitamo našim hrvatskim komšijama na svim rezultatima što su ostvarili sve svoje ciljeve, i da postanu članica EU i NATO. Radujemo se njihovom uspjehu, a mi ćemo da nastavimo da radimo svoj posao, da se borimo za svoje rezultate i da se ne stidimo da ih glasno i jasno saopštimo”, rekao je Vučić.

On je čestitao Hrvatskoj na “izvanrednoj turističkoj sezoni”, ali i dodao da se raduje srbijanskim fabrikama, srbijanskom naoružanju, srbijanskoj snazi i snažnijoj vojsci koja nikome ne prijeti.

“Jedino želimo da imamo poštovanje od naših komšija, kakvo oni dobijaju od nas. Ako to ne žele, opet nikom ništa”, rekao je Vučić i dodao da ovakvu kampanju protiv njega nisu vodili ikada protiv bilo koga, čak ni tokom rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare