Vučić sa Putinom o BiH, poručuje da se tenzije “moraju spustiti”

Vijesti 24. nov 202114:32 1 komentar
Aleksandar Vučić (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ulaže mnogo u svoju vojsku "zato što može" i zato što je srbijanska ekonomija "snažnija", ali da misli da je svima jasno da bi Srbija, da to ne čini, bila "lak plijen i zalogaj" svima koji Srbiji ne žele dobro.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je razgovor sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan, održan u utorak, bio “korektan i normalan” i naglasio da Beograd hoće da razgovara sa Prištinom “ne zato što je fasciniran politikom” kosovskog premijera Aljbina Kurtija već zbog toga što smatra da razgovor sa takvim ljudima mora da donese nekakve rezultate, “jer je bolje da razgovarate nego da ne razgovarate”.

Razgovori s Prištinom što prije

On je naveo da o razgovoru sa Lajčakom ne bi javno govorio, iako su razgovarali “o mnogim detaljima” i o bezbrojnim pitanjima, kao što su problem nestalih osoba i Zajednica srpskih opština, i da nema dogovor sa Lajčakom da govori o stvarima koje nisu dogovorene.

Vučić je rekao da Srbija zahtjeva razgovore sa Prištinom na svim nivoima, “što prije, što više i što češće” i da smatra da je svaki razgovor “blagorodan i ljekovit”, i da je važno razgovarati o Zajednici srpskih opština i energetici, i da je potrebno stvoriti “makar minimalno povjerenje” između Beograda i Prištine.

Istakao je da Srbija ne želi da prihvati tezu da je zbog bilo čega odgovorna što tih razgovora nema.

On je rekao i da će svim šefovima država i vlada uputiti pismo u kome će tražiti da mu odgovore kako je moguće da Kurti “svako malo, ali na vrlo jasan i nedvosmislen način, govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije, i da nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala”.

Srbijanski predsjednik je naveo da će u pismu pitati da li to odsustvo reakcije znači “da će tako da šute ukoliko bi bilo ko odavde”, misleći na Srbiju, “govorio o ujedinjenju sa bilo kim drugim”.

Dug sastanak s Dodikom

Na pitanje o sastanku sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, održanim u utorak, Vučić je rekao da se “uvijek trudi da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih država”, da je imao dug sastanak sa Dodikom, da ga je saslušao, da su imali “uobičajene konsultacije oko različitih ekonomskih i političkih pitanja”.

On je naglasio da je važno da se u Bosni i Hercegovini “tenzije spuste i budu neuporedivo niže” i da misli da će na tom fonu “istrajavati” i Dodik.

Vučić je rekao da će o situaciji u cijelom regionu svakako razgovarati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom predstojeće posjete Moskvi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare