“Vučić uzima za pravo da bude tutor Republici Srpskoj, tretira je kao Kosovo”

Vijesti 24. feb 202118:56 > 18:57 9 komentara
Vučić (REUTERS/Marko Djurica)

Profesor Slavo Kukić gostujući u Newsroomu N1 televizije rekao je da Vučić sada preko vakcina uzima za pravo da bude tutor entitetu Republika Srpska. On smatra da se tako šalje poruka da ne poštuje BiH kao državu, iako sasvim suprotno govori u javnosti. Također, za bh. lidere je rekao da iako stalno govore o nacionalnim interesima Bošnjaka, Srba i Hrvata - ugrožavaju ih jer ne mogu da se dogovore oko nabavke vakcina.

“Govore o nacionalnim interesima Srba, Hrvata i Bošnjaka, a Srbe, Hrvate i Bošnjake ugrožavaju jer ne mogu da se dogovore, tim ljudima nije do građana, do naroda, nego do proizvođenja sukoba, dokazivanja u svijetu da je BiH nefunkcionalna država – bez obzira na cijenu čak i u ljudskim životima”, izjavio je.

S druge strane, dok Srbija i Vučić najavljuju pomoć Republici Srpskoj u slanju određenog broja vakcina, koje će prema mišljenju Kukića pripasti samo Srbima u RS, stiče se i drugačiji dojam.

VEZANA VIJEST

“Vučić uzima za pravo da u odnosu na RS bude tutor, iako šalje poruke da poštuje BiH kao državu, kako poštuje njen teritorijalni integritet, u stvarim akcijama pokazuje da on Republiku Srpsku tretira kao Kosovo. Bori se za Kosovo, učinit će sve, iako je pritisak svijeta sve jači da počne funkcionisati kao dio BiH. Priča sa vakcinom pokazuje kako velikorsprki sindrom za kojeg smo vjerovali da je sahranjen – kako ponovo reinkarnira. Pogotovo zaoštrenim djelovanjem u Republici Srpskoj, Kosovu i Crnoj Gori”, izjavio je Kukić.

To će biti detalj s kojim će se BiH sve intenzivije morati nositi, poručio je gost N1, i dodao kako će se zbog toga i svijet intenzivije umiješati.

Govorio je Kukić i o korupciji i kriminalu u BiH, rekavši da se brojni ljudi uopće ne obaziru na Sudske procese. Konkretno za Fadila Novalića je kazao da često sa govornice poručuje kako će uraditi sve da se kriminal i korupcija suzbiju – iako se sam nalazi pred sudskim procesom i nikome od optuženih nije palo na pamet da podnese ostavku, makar iz moralnih razloga.

To samo može u ovakvim društvima kakvo je BiH – poručio je Slavo Kukić na kraju.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare