Vujanović: Genocid u Srebrenici ne žigoše narod, nego one koji su učestvovali

Dan uživo 28. jun 202117:47 > 18:421 komentar
Izvor: N1

Filip Vujanović, nekadašnji predsjednik Crne Gore, rekao je za N1 da je Crna Gora imala kontinuitet stava prema Srebrenici, te da je on 2010. i 2015. godine posjetio Srebrenicu kao predsjednik ove zemlje. Vujanović je rekao i to da smatra da Rezolucija o Srebrenici koja je usvojena u ovoj zemlji nije izazvala potrebu za novim izborima, ali da će se unutrašnji odnosi u vladajućoj koaliciji morati srediti.

“Crna Gora je imala kontinuitet stava prema Srebrenici. Ja sam 2010. i 2015. godine posjetio Srebrenicu kao predsjednik, iskazao poštovanje i žaljenje za žrtvama. Prenio sam da su sudovi utvrdili genocid u Srebrenici i saopštio državnu politiku Crne Gore prema Srebrenici”, rekao je Vujanović.

“Jasno se podvlači da se genocid ne odnosi na narod i državu, ne žigoše narod, nego one koji su učestvovali u genocidu. To je Crna Gora istala na jasan način. Bilo je stavova koji to nisu slijedili”, istakao je gost N1.

Vujanović je rekao da je odnos Crne Gore prema sudovima odnos poštovanja, te da ta zemlja ima obavezu da slijedi odnos prema Srebrenici.

“Ta Rezolucija se dosljedno ispoštovala. Nije unutar koalicije u Crnoj Gori bilo jednakog odnosa, što mislim da opravdava Rezoluciju o Srebrenici, i mislim da se taj odnos iskazao”, poručio je Vujanović.

Vujanović: Pamtim Dodika sa drugačijim odnosom prema Crnoj Gori

Vujanović misli da to neće izazvati nove izbore u Crnoj Gori, ali:

“Unutrašnji odnosi su razlilčiti, mislim da će od toga zavisiti opstanak vlade. Pitanje Srebrenice je jedno od pitanja u kojem se odnosi u koaliciji razlikuju”, pojasnio je za N1 Filip Vujanović.

Također, Vujanović je komentarisao i izjavu Milorada Dodika da političari koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici u Skupštini Crne Gore nisu dobrodošli u Republiku Srpsku.

“Pamtim Dodika kada je imao drugačiji odnos prema Crnoj Gori, kada je u mnogo čemu razumio potrebe Crne Gore. Sada ima drugačiji odnos prema ranijoj vlasti, ali i kroz taj odnos ne treba izbjegavati dijalog”, poručio je gost N1.

Ocijenio je kako treba graditi odnose koji će dovesti do iskrenog dijaloga i stvaranju boljeg ambijenta. Također, rekao je da Crna Gora ima obavezu da se ne miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, te da treba poštovati njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Regionalno tržište – zajednički interes

Vujanović u Sarajevu boravi povodom Foruma o Zapadnom Balkanu, a u tom kontekstu je rekao da je upravo to poruka Evropskoj uniji da je Zapadni Balkan dio nje.

Projekat regionalnog tržišta doživljava važnim, te da obavezuje svih šest zemalja Zapadnog Balkana da sarađuju u oblastima digitalnih tehnologija, trgovine, ekonomije, industrije.

Za sve to je ostavljen realan rok od pet godina, kako bi se uspostavilo regionalno ekonomsko tržište, kako bi se podigla ekonomija, a samim tim i bolji život građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar