Vuk Drašković za N1: Vrh SPC-a i vlada crnogorska ranili su i zgazili Cetinje

Vijesti 08. sep 202120:35 > 21:43 11 komentara

Nekadašnji šef diplomatije državne zajednice Srbije i Crne Gore, osnivač i lider Srpskog pokreta obnove, političar i pisac Vuk Drašković je u večerašnjem Pressingu govorio o aktuelnim političkim odnosima, posebno nakon dešavanja u Crnoj Gori prošlog vikenda.

Bili ste u Crnoj Gori?

“Vratio sam se koji dan ranije, inače ja sam više nego zabrinut zbog svega što se desilo u Crnoj Gori, što se dešava. Također zbog onoga što će tek neizbježno da se desi”.

Šta će se desiti?

Požar, odnosno buna ispod Lovćenja će samo da se širi Crnom Gorom. Pogledajte šta se desilo petog septembra? Vrh SPC-a i vlada crnogorska ranili su i zgazili Cetinje, vjekovnu prijestolnicu crnogorske države, simbol slobode, crkve, kulture, nezavisnosti, duhovnosti. Neće se na tome završiti. Cetinjani pamte i veselije sahrane od nasilnog i helikopterskog ustoličenja na tron sv. Petra cetinjskog jednog popa, jednog sveštenika koji ne priznaje ni crnogorsku državu i crnogorce naziva pečurkama koji će nestati poslije kiše“, kazao je Drašković.

Dodao je da “Crna Gora nije pala”.

Crna Gora nije pala. Mislim da iskra obnove crnogorske slobode će zahvatiti cijelu Crnu Goru. Ja se plašim nereda zbog toga što druga strana koja osporava Crnu Goru, vrh SPC-a i proruske stranke koje imaju ubjedljivu većinu u parlamentu koji je izabrao crnogorsku vladu. Bojim se da oni neće praviti iskorak ka razumu i prihvatanju stvarnosti da je Crna Gora bila i da će ostati takva i da je niko neće skrenuti sa EU puta“, ističe Drašković.

Zašto je čin vjerskog ustoličenja pretvoren u državno i političko pitanje?

Ja to ne bih nazvao vjerskim ustoličenjem zbog načina na koji je izvedeno, nema nigdje Hrista niti trunke dobre namjere. Cetinjani su ranije organizovali jedan veliki miting odakle je upućen apel vladi da se u tom manastiru ne ustoliči vladika koji ne priznaje Cetinje i crnogorsku naciju. Zamolili su da se uvaži da oni tog čovjeka neće. Parlament je donio odluku da ustoličenja takvog jednog svećenika ne može biti i to u njihovom manastiru. Preko svega ovoga vrh crkve je prešao a nije smio da pređe“.

“Kako je naređivao Hrist”

Hrist je naređivao da se u kuću koja te neće ne ide i pogotovo da se ne ide nasilnički. Umjesto da prihvate da se taj vladika ustoliči u onom hramu SPC u Podgorici, taj vladika je zahtjevao ultimativno da ga ustoliče nasilno i to baš u cetinjskom manastiru. Tražio je od crnogorske države da mu nasilno pribave autoritet i ugled koji on nema“, kazao je Drašković.

Dodaje da bi manje koristio riječ “Srbija”, a više “vrh SPC-a”.

Manje bih upotrebljavao riječ Srbija, a više “vrh SPC-a” jer dosta ljudi u Srbiji je ogorčeno zbog načina na koji je ovo izvedeno“.

Mi treba da oborimo glave od sramote svi, s obzirom da u 21. vijeku ustoličenje jednog popa bilo gdje postaje nacionalno sudbinsko pitanje prvog reda. Gdje to u civilizovanom svijetu ima? Cijeli narod u Srbiji, mediji, komentatori, političari pričaju o tome i to je pitanje svih pitanja; ustoličenje jednog vladike na Cetinju“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare