Vukanović: Jedina posljedica sankcija je da ATV ne objavljuje priloge na YouTube

Vijesti 14. jan 202209:29 > 11:07 1 komentar

Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske za N1 je govorio o tome zašto nije prisustvovao svečanosti obilježavanja 9. januara u RS, ali i brojnim drugim temama te, između ostalog, i o sankcijama Amerike koje su proširene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uvedene Alternativnoj televiziji u Banjaluci. Rekao je da će jedina posljedica sankcija biti da ATV neće moći objavljivati priloge na YouTubeu.

Na pitanje zbog čega se nije pojavio na obilježavanju 9. januara u Republici Srpskoj iako je pozvan, Vukanović je kazao da on odavno zastupa stav da sa Miloradom Dodikom ne treba ići ni u crkvu.

“Jer je to čovjek koji je beskrupulozan i koji je apsolutno uništio i zloupotrijebio sve što postoji u RS. Mogli ste i primijetiti, kako se to nažalost od njega i očekivalo, da je on dan RS pretvorio u neku privatnu promociju, on nije bio tamo iz poštovanja prema RS i vojsci, brojnim žrtvama, već je on bio tamo isključivo da bi jeftinim populizmom, demagogijom, lažnim srbstvom i patriotizmom veličao sebe i svoju tobožnju ulogu u stvaranju RS iako znamo da je ona bila ravna nuli, bio je švercovan tokom cijelog rata, bio je jedan klasičan ratni profiter koji nije proveo dana na ratištu, bio je u nekom nezavisnom klubu i počeo je s političkom karijerom poslije rata i znamo kakva mu je ta karijera. Čovjek koji je i 2003. godine, čak i poslije tog svog prvog premijerskog mandata napuštao crkvu jer mu je smetao miris tamjana i ne mogu da vjerujem da sada on koji nikada nije bio srpski nacionalista pokušava manipulisati narodom u RS, glumi nekog velikog Srbendu i nacionalistu, a ustvari iz temelja uništava RS. Smatram da ne možete 10 dana biti protiv Dodika, a onda se 11. dan s njim pojaviti jer to zbunjuje ljude. Ja sam možda isključiv i radikalan čovjek, ali sa njim ni u crkvu. Čovjek je jedno veliko zlo, prvo za narod pa i onda RS. On sa svojim koalicionim partnerima diže tenzije u BiH sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. I jedan i drugi i treći glume neke velike patriote, Hrvatine, Bošnjake, Srbe, a ustvari su nanijeli veliko zlo najviše svojim narodima i drže nas kao u nekoj luđačkoj košulji već 20 godina svojom retrogradnom politikom”, rekao je Vukanović.

Govorio je zatim o dokapitalizaciji hidroelektrana na Trebišnjici nakon čega su krenula nadmetanja između Srbije i Federacije BiH ko će biti brži. Vukanović, s druge strane, tvrdi da to nije dokapitalizacija nego privatizacija.

“Imam cjelokupnu dokumentaciju o tome i jedan dobar dio sam već objavio na svom blogu gdje se jasno vidi da nema nikakve zabrane, tako da svi koji se prijave i ispune određene uslove mogu kupiti dionice hidroelektrana na Trebišnjici. Ovdje se radi o klasičnoj prodaji i onome na šta sam godinama unazad upozoravao, a to je da će Mjilorad Dodik prodati Elektroprivredu i da je s namjerom na čelo doveden Luka Petrović kako bi je sistemski razorio. Te tzv. Lukine reforme su iskasapile cjelokupan elektroenergetski sistem. Svako distributivno preduzeće sada posluje sa gubicima pa čak i Elektro Doboj. Termoelektrane imaju 30 pa i do 40 posto viška radnika i to su ljudi koji su dovedeni pred izbore bez konkursa po stranačkoj liniji. Nema dovoljno uglja za normalno funkcionisanje, mehanizacija je u rasulu tako da je na ivici likvidnosti cjelokupan elektroenergetski sistem i oni su jedva skupili novac da plate PDV pred kraj godine. Tako da su Luka Petrović i Milorad Dodik odlučili prodati Elektroprivredu tvrdeći da su se prezadužili ne mogu vratiti 400 – 500 miliona KM pa moraju prodati dionice Srbiji. Mi jesmo braća, ali nam kese nisu sestre i prodajom Elektroprivrede i hidroelektrana na Trebišnjici slomila bi se kičma i onemogućio bilo kakav oporavak RS”, naglasio je.

Dalje je naglasio da su Andrej Plenković, premijer Hrvatske i Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske zaštitnici Milorada Dodika i da su uložili dosta napora da ga odbrane u evropskoj javnosti.

“I da kažu da je to ključni hrvatski igrač u BiH nego svi ostali zajedno. Tako da se treba pitati Dodik kako je moguće da njegova braća za koju se borio tako zdušno, za Pelješki most, treći entitet. Jedino efikasno što radi u BiH to je borba za hrvatske nacionalne interese čime je potvrdio ono što ja govorim godinama da je on klasičan hrvatski igrač i čovjek pijun u rukama hrvatske obavještajne službe”, dodao je.

Bivši borci 105. bužimske brigade i članovi njihovih porodica su 11. januara obilježili godišnjicu akcije “Munja 93”. Učesnici marša povodom godišnjice bitke nosili su zastave Republike BiH kao i zastave brigade. Tokom marša uzvikivali su i vjerske pokliče, a većina učesnika nosila je i vojne uniforme.

“Slike iz Bužima su šokantne, da vidite djecu obučene u islamske uniforme je isto što radi i Milorad Dodik i pokušava podići nacionalne tenzije. Iste stvari radi i Bakir Izetbegović u Federaciji BiH. Takve stvari plaše i svakog muslimana vjerujem koji nije radikalizovan, a ne samo pravoslavce i katolike. Pokušavaju svi podići atmosferu do usijanja i da na tome dobiju još jedne izbore”, istakao je Vukanović.

Komentarisao je i efekat sankcija koje je Amerika uvela Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji u Banjaluci.

“Mislim da je jedini efekat da Alternativna televizija neće moći objavljivati videopriloge na YouTubeu jer možda ih je YouTube blokirao. Mislim da je to jedina posljedica pa oni sada moraju na Facebook ili neku drugu mrežu da objavljuju. Dakle, prije pet godina Amerikanci su kao uveli neke slične sankcije Dodiku kako bi od njega napravili žrtvu i kako bi se on mogao busati u prsa i da vidi kako ga sankcionišu i kažnjavaju zato što se bori za napaćeno srpstvo. Dodik je bio i ostao čovjeka SAD-a, oni (Amerika op.a.) imaju tu neku praksu da ljude puste niz vodu kada ih iskoriste jer to je velika sila zbog čega to ne bi uradili. Da li je to došao trenutak za Dodika ne znam, ali sam uvjeren da on od ovih sankcija nema nikakve posljedice”, poručio je Vukanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare