Vukanović: Ko će sve “zabiti nož u leđa” Dodiku?

Vijesti 15. dec 202121:05 > 21:49 0 komentara

Nebojša Vukanović, poslanik NSRS, kazao je kako Milorad Dodik nema namjeru da ruši Bosnu i Hercegovinu već da ovlada pravosuđem kako bi se zaštitio. Dodao je da širi strah jer ne može durgačije vladati. No, Vukanović ističe da će Dodika izdati njegovi najbliži koalicioni partneri, ali i saradnici te da je Dodikovo povlačenje neizbježno.

“Nema on namjeru da ruši BiH. On ima jednu namjeru – da ovlada pravosudnim sisteom nakon Milana Tegletije koji je godinama držao pod kontrolom pravosuđe. Pisao sam feljtone o Gordani Tadić, grčevito se Dodik borio da je zadrži. Donekle mi vraća povjerenje ovaj čovjek koji je sada glavni tužiilac. Da vidimo hoće li pokrenuti. Ako počne davati znake da se vode neke akcije, a jeste čim je Dodik nervozan, Dodika ne zanima ni carina, ni vojska ni ništa, samo da kontroliše pravosuđe. Vidite Zeljkovića? Dva mjeseca je u pritvoru i propjevali su. Čovjeku daze statu svjedoka saradnika i otmota se klupko. Lako se izboriti s kriminalom ako imate čestitog tužioca i sudsko vijeće”, rekao je Vukanović.

“U budžetu nema novca za nove institucije”

Dodao je da nije za izricanje sankcija Dodiku jer bi ga to učinilo žrtvom, a narod ne bi imao nikakve koristi.

“Mi (NSRS, op. a.) smo danas usvajali budžet i pitam gdje ode predsjednica. Od UIO imalo milijardu i nekoliko stotina hiljada KM. Nigdje novca za finansiranje vojske, granične policije itd. Ako to pripremas, moraš to imati u budžetu. S jedne strane ide do kraji i traži ustupke, širi strah, iseljava ljude koji nisu njegovi, pravi anarahiju. Za njega je svako vrijeme tenzija prirodno stanište. Mir, stabilnost, životne teme – tu njega nema. Znate koliko koštaju te institucije, vojska? Morate izerbalansirati 30 posto budžeta. Ako želite vojsku onda uzmete zakon p okojem je osnovana vojska RS i ponovo ga izglasate. Ne treba tu filozofija. Krenuo je s radikalnim mjerama, počeli su pripremati lične karte, pasoše i dokumente. Pripremili zakone. Pa mu je Lukač rekao jesi li normalan, a stranci da ne smije preći crvenu liniju. I on se odmah povukao. Njemu je cilj da zaplaši narod, tako opstaje 15 godina”, rekao je Vukanović.

“Ova država često podsjeća na neki sanatorij”

Istakao je kako je Dodik do sada svaki put prekršio zaključke NSRS i očekuje da će isto biti i ovaj put.

“Sada čekamo kada će se povući. Mi igramo šah i uvijek smo dva koraka ispred”, rekao je.

Smatra da je narodu u RS i FBiH “svega preko glave” i da su umorni jer ovo traje 25 godina.

“Ova država često podsjeća na neki sanatorij”, istakao je.

“Kom Srbinu nešto fali u RS? Koga je jedan Bošnjak ugrozio u RS? Sada imate djevojku, odličnu studenticui z Bijeljine, primoravali je da radi dva posla, kada nije htjela da radi za njih i uđe u stranku stavili je da radi kao pripravnika. Nije nju Bošnjak otjerao. Devdeste posto Dodikovih pristalica mole Boga da dođe dan da padne s vlasti”, rekao je Vukanović.

Ko će sve izdati Dodika?

Govorio je i o onima koji će izdati Dodika.

“U Banjaluci je pala Skupština. Stevandić nakon hapšenja Zeljkovića pokazuje znake nezadovoljstva. Mijenjao je pet stranaka i opet bi da zaštiti sebe“, rekao je.

Na pitanje da li će Stevandič izdati Dodika, rekao je: “Naravno, zabit će mu nož u leđa čim padne s vlasti. Živi bili pa vidjeli. Mnogi njegovi saradnici prat će ruke i govoriti ‘ja sam morao'”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!