Vukanović: Opozicija bi bez Vukana da ruši Dodika

Vijesti 11. jan 202107:42 > 08:50 5 komentara
N1

Prošireni sastanak opozicionih stranaka SDS-a i PDP-a održan je u Banjaluci. Kako navodi poslanik Nebojsša Vukanović, na sastanku su bili gotovo svi opozicioni poslanici u Republici Srpskoj, ali ne i on.

“Očito da smatraju da sam marginalac i nepotreban, da bez mene mogu srušiti Dodika i režim, ali bojim se samo da se ne presaberu i ne naprave račun bez krčmara. Tačno je da ja volim da se borim bez kompromisa i zadrške sa mafijom na vlasti, da ne kalkulišem i ne taktiziram, ali dosta sam se ja uzmicao za opštu stvar i stavljao glavu na panj, tamo gdje niko drugi ne bi stavio nogu, i sigurno sam, ako ništa drugo, zaslužio maksimalno poštovanje i uvažavanje, bar onakvo kakvo imam u narodu, od Prijedora i Šamca do Trebinja”, naveo je Vukanović.

U zajedničkom saopštenju iz SDS-a i PDP-a, ocijenjeno je da je “saradnja Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa u proteklom periodu bila veoma dobra, dala pozitivne rezultate i da ćemo našu saradnju intenzivirati tokom ove i naredne godine s ciljem pobjede na Opštim izborima 2022. godine”, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon sastanka delegacija SDS-a i PDP-a predvođenih predsjednicima dvije stranke.

Šarović je istakao da su promjene koje su u Banjoj Luci i Bijeljini donijeli Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović, koji su prisustvovali sastanku, veoma pozitivne, a da su takve promijene potrebne u cijeloj RS.

On je dodao da će SDS i PDP tražiti partnere i u drugim strankama, kao što je DNS, ali i druge, jer kako kaže, ima dovoljno onih koje vide neophodnost za promjenama u Republici Srpskoj.

Šarović je vlast na nivou državnih institucija Bosne i Hercegovine ocijenio kao najgoru ikada, te da će aktivnosti biti usmjerene i u pravcu promjene vlasti na tom nivou, ali da su prioritet promjene u RS.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da su PDP i SDS iskreni sagovornici i partneri koji žele dobro Republici Srpskoj, na kojoma je velika odgovornost da kroz intenzivan rad pokažu da su suštinske promjene moguće, što se, kako kaže, pokazalo mogućim u Banjaluci i Bijeljini sa novoizabranim gradonačelnicima Stanivukovićem i Petrovićem.

„Efekti rada Vlade Republike Srpske, ali i Savjeta ministara BiH su izuzetno loši. Nastavlja se sveopšte zaduživanje, dok su zloupotreba javnih resursa, povećavanje privilegija vladajućoj eliti, nepotizam i javna korupcija i dalje sveprisutni. Svojim nečinjenjem, neefikasnošću i netransparentnim radom Vlada čini veliku štetu građanima Republike Srpske“, rekao je Borenović, istakavši da su PDP i SDS saglasni da je promjena vlasti neophodna.

„Potrebna nam je obnova – i ekonomska i demografska, ali prije svega moralna obnova Republike Srpske. SDS i PDP imaju kompatabilne programe i naši timovi će intenzivno raditi da predstavimo jedan sveobuhvatan plan ekonomskog oporavka“, rekao je Borenović.

Istakao je da su SDS i PDP dogovorili zajednički nastup na izborima 2022. godine i da će imati zajedničke kandidate za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH.

„Okosnicu tih kandidatura će činiti SDS i PDP i to bez ličnih sujeta, nego u zajedničkom cilju da najbolji pobijede, da se vrati nada i povjerenje u institucije i pokaže da može bolje i pravednije“, kaže Borenović.

Dodao je spremnost da se obave razgovori sa svim strankama, pokretima i pojedincima koji imaju nesporan opozicioni politički angažman i spremnost za promjene u Republici Srpskoj i BiH.

„Posvećeni smo jednom cilju: da Republika Srpska bude mjesto gdje se dobro živi, da ima posla, pravde i dostojanstva za sve njene građane“, zaključio je Borenović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare