Vukanović: Srbi nikada nisu imali drugog strateškog partnera osim Rusije

Vijesti 11. apr. 202213:58 > 14:16
Podijeli:
Izvor: N1

Narodni poslanik u Skupštini RS Nebojša Vukanović, izjavio je danas u NSRS da "Srbi nikada nisu imali drugog strateškog partnera osim Rusije koja je uvijek stavljala veto i pomagala u velikim krizama".

“Zašto NSRS ne raspravlja o glasanju Svena Alkalaja u UN? Zašto Dodik ćuti, a pred izbore se uvijek slikao s Putinom i Lavrovom”, upitao je Vukanović, dodajući da je to ključno i nacionalno pitanje.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, rekao je da bi se o toj svjetskoj situaciji trebalo raspravljati u NSRS.

“Mi moramo biti neutralni, jer nismo imali nikad drugog strateškog saveznika, koja je uvijek stavljala veto i pomagala u velikim krizama. Ne treba da se stavljamo na bilo čiju stranu, nego da apelujemo da se ovo u Ukrajini što prije završi”, rekao je Vuaknović, dodajući:

“Dodik se godinama kleo u Rusiju. Prodao naftnu industriju, slikao se s Putinom, a danas čuti. Da li je to strah od Zapada ili do sankcija”.

Na Dodikovo nazivanje Bošnjaka muslimanima  u NSRS, reagovao je član Poslaničke grupe “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” Senad Bratić podsjećajući podidika na ustavnu terminologiju.

“Ustav Republike Srpske u članu 1. kaže – Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i Hercegovini i član 3. – Srbi, Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, ostali i građani ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj”, citirao je Bratić Ustav ističući kako ne zna Dodikove motive i ocjenjujući kako Dodikovo nastupanje nije korektno niti ljudski.

Podsjetimo, Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da danas bude održana 30. posebna sjednica Narodne skupštine.

Na osnovu člana 134. Poslovnika o radu Narodne skupštine, zahtjev za održavanje sjednice podnio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je pet odluka usvojenih na 25. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 31. marta, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, te pozvao narodne poslanike da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas, saopćeno je iz NSRS.

Dodik: U narednih godinu – dvije jača autonomija ili nestanak

Veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, proglašeno je nekoliko odluka iz domena obrazovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar