Vukotić: Stanje je izuzetno teško, ljuti smo na državu zbog vakcina

Novi dan 18. mar 202109:25 > 12:53 0 komentara
N1

Dr. Elma Vukotić, specijalista anesteziologije i reanimatologije iz Opće bolnice "Abdulah Nakaš" govorila je za N1 o borbi sa pandemijom koronavirusa, te naporima koje ljekari ulažu u što bolju zaštitu građana.

“Stanje je izuzetno teško, u proteklih 10 dana imamo veliki priliv covid pacijenta. Jučer smo tokom dana imali 60 pacijenata, od kojih je 37 smješteno u Covid odjel. Cijelu noć smo operisali akutne hirurške pacijente, ne smijemo ni njih zanemariti u pandemiji i moramo im pružiti adekvatnu pomoć”, kazala je i pojasnila:

Britanski soj koronavirusa izaziva težu kliničku sliku, naročito kod mladih ljudi. Mi smo otvorili sve kapacitete mimo kvote koja nam je naređena od Ministarstva zdravstva. Hospitaliziraju se srednje teške i teške kliničke slike, pacijenti koji se mogu liječiti kod kuće se ne hospitaliziraju. Nakon svih medicinskih pretraga odredimo da li je neko za hospitalizaciju“.

Koliko se koriste respiratori?

Respiratori su vid liječenja najtežih covid pacijenata, kojima je prema parametrima potrebno da idu na invazivnu ventilaciju. To je vid pomoći pacijentima za lakše disanje“, kazala je Vukotić.

“Pacijenti su u teškom psihičkom stanju, potrebna im je psihološka podrška i imamo osoblje koje radi s njima”, ističe ona.

Dodaje da kiseonika ima dovoljno i da ne treba stvarati paniku među građanima.

Kiseonika ima dovoljno, menadžeri zdravstvenih ustanova su dužni da provjere kisik i obezbijede. Za sada kisika ima dovoljno. Potrošnja je veća jer pacijenti zahtijevaju velike količine kiseonika, ali ima ga dovoljno i ne treba širiti strah i paniku da će kiseonika nestati. Imamo dovoljno opreme, ali kadra je uvijek malo, kako medicinskog tako i nemedicinskog“.

Koliko je iscrpljujuće za ljekare?

Ovo je iznimna situacija, kao rat i moramo sve svoje kapacitete staviti u raspolaganje. Uostalom za to smo studirali i edukovali se“.

Vukotić je kazala da je imala neželjene reakcije od vakcine, ali da je to uobičajen proces u vakcinaciji i ništa iznenađujuće.

“Ja sam imala neželjene reakcije koje su uobičajene, trajale su dva dana. Većina naših uposlenika je imala komplikacije kao i ja, očekivano.

Potpuno neprovjerene teorije zavjere se plasiraju oko vakcine AstraZeneca. Treba se edukovati i ispravno reći. Svaka vakcina ima neželjene reakcije i ja bih apelovala na ljude da se vakcinišu. To je način suzbijanja infekcije i ne razumijem odrasle obrazovane ljude koji ne žele da se vakcinišu. Apelovala bi i ina mlade ljude, posebno koji ne vjeruju i ne nose maske, oni su vektori, prenosnici i mogu prenijeti ukućanima“.

Još je kazala da se ljekari često osjećaju poniženo zbog procesa nabavke vakcina u FBiH.

Osjećate se poniženo kada gledate zemlje u regionu kako se vakcinišu, a vi ne možete. Jako smo ljuti na državu“.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!