Vulić podnijela krivičnu prijavu protiv CIK-a i dva parlamentarca zbog izbora

Vijesti 11. jan 202115:21 > 15:52 2 komentara
N1

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić podnijela je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv šest članova Centralne izborne komisije CIK BiH za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i SDS-a Mirka Šarovića za podstrekavanja, odnosno, vršenje uticaja na članove CIK-a.

Vulić je rekla novinarima da je krivičnu prijavu podnijela protiv predsjednika CIK-a Željka Bakalara i članova Suada Arnautovića, Vanje Bjelice Prutina, Irene Hadžiabdić, Jovana Kalabe, Ahmeta Šantića, te Šarovića i Borenovića. Podsjetila je da su loklani izbori održani prije 57 dana, a CIK BiH za Doboj i Srebrenicu još nije utvrdio rezultate, niti donio odluku o poništavanju izbora.

“Skandalozno je da dva mjeseca Dobojlije ne znaju koga su izabrale. CIK nema niti jedan dokaz o eventualnim propustima ili prevarama na biračkim mjestima. Sve što imaju jesu nekakve spekulacije i priče da ne mogu da utvrde rezultate pa se sve svodi na vještačko izazivanje krize, poslušnost političkim mentorima”, rekla je Vulić.

Ona ističe da je oko 70.000 građana Doboja žrtve političke igranke određenih članova CIK-a i predsjednika političkih partija.

“Izborni zakon jasno obavezuje CIK da u roku od 30 dana od dana održavanja utvrdi i objavi rezultate izbora. CIK bez obrazloženja saopštava da će za Doboj i Srebrenicu utvrditi razultate kada se za to steknu uslovi, a do tada da lokalne zajednice premoštavaju situaciju”, rekla je Vulić.

Ona se upitala do kada će to premoštavanje trajati, te naglasila da su Šarović i Borenović gubitnici izbora u Doboju, jer nisu dobili niti jednog izabranog odbornika.

“Osnov sumnje je itekako opravdan, jer članovi CIK-a nisu izabrani u skladu sa zakonskim procedurama, niti imaju izbornog iskustva. Promoteri tog nezakonitog izbora članova CIK-a bili su upravo poslanici u Predstavničkom domu Šarović i Borenović”, rekla je Vulić.

Dodala je da vjeruje u brzu reakciju Tužilaštva BiH, te pravičan, nepristarasan i pravičan pristup jer niko nema pravo nepoštovati zakon.

“Nezavisne institucije bi trebale ostati nezavisne. CIK BiH bi trebao biti nezavisna institucija, ali ona to odavno nije”, rekla je Vulić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare