Weber: Preokret politike SAD ili guranje “prljavog deala” oko izbornog zakona

Vijesti 19. jan 202213:33 > 13:34 3 komentara
N1

Bodo Weber, analitičar i politolog u Newsroomu N1 televizije komentarisao je aktuelna dešavanja u BiH. O posjeti Samanthe Power je istakao da nije jasno šta se može očekivati.

“Nažalost cijele prošle godine kada smo očekivali od Bidenove administracije da će okrenuti novu ploču i zaustaviti destruktivnu politiku Trumpove administracije. Vidjeli smo u nesretnim pregovorima više nastavak politike, nego neki preokret i nejasno da li postoji određena politika SAD-a prema Zapadnom Balkanu”, rekao je Weber.

Govoreći o sankcijama SAD, kazao je da su nas te dvije odluke ostavile više zapitanima nego što su dale odgovor da li je zaokret američke politike prema secesionističkim težnjama ili manevar oko “prljavog deala oko izbornog zakona”.

O sankcijama Brisela i Njemačke

Kazao je kako očekuje i sankcije Brisela, ali ne ovog mjeseca.

“Ako budu uvedene bit će subsencionalne, nego američke sankcije i tzv. restriktivne mjere”, dodao je.

O eventualnim sankcijama Njemačke, kazao je kako je “jasno da ne postoji konsenzus”.

“Ovo nije kraj pokušaja ili guranja i insistiranja da se uvedu sankcije. Sigurno da će taj pritisak rasti što smo bliže Dodikovim težnjama i prenosu nadležnosti. One bi svakako bile učinkovite ukoliko su združene, a ne svaka članica posebno”, istakao je Weber.

“BiH na sporednom mjestu EU”

Weber ne smatra da će se dolaskom Eichhorst i Palmera nešto promijeniti u BiH.

“Eichhorst svakako ne predstavlja EU, a upitno je da li Palmer predstavlja politiku SAD. Oni su upravo najveći krivci što imamo prijetnje secesijom. Vjerujem da će zbog otpora Njemačke i Brisela, Evropskog parlamenta i ta pregovaračka praksa koji nije u duhu EU, završiti neslavno. U tim prigovorima postoji izbor između dvije opcije i obje su neprihvatljive. One su prepuštene nacionalnim agendama i drugima koje su prijetnja secesijama”, naveo je.

Ističe da je “BiH za EU uvijek bila na sporednom mjestu, a da je u ovom trenutku to prijetnja po sigurnost u Ukrajini”.

“Ali, shvatilo se da kroz upravo to pitanje EU ima mnogo više uticaja da neke stvari riješi. Tako je i njemačka vlada svjesna da može neke stvari riješiti. Nova koaliciona vlada je zato odlučila da BiH stavi kao jedan od prioriteta”, zaključio je Weber.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare