Wehrschutz: Velikog rata u Ukrajini nema, neće Rusija biti od Triglava do Tokija

Vijesti 26. jan 202208:56 > 10:43 1 komentar
N1

Ne smiruju se tenzije između Ukrajine i Rusije. Svi se pitaju, hoće li se Rusija usuditi i izvršiti kopnenu invaziju na Ukrajinu. SAD ne isključuju slanje 8.500 svojih vojnika u ovo područje. Kakva je globalna reakcija na dešavanja prati i analizira novinar ORF-a Christian Wehrschutz koji je za N1 iz Kijeva poručio da velikog rata u Ukrajini neće biti.

Wehrschutz je istakao da postoji određeni strah među građanima Ukrajine zbog eventualnih sukoba između ove države i Rusije, ali je naglasio da oni ipak u takvom strahu i stanju žive već osam godina.

“S jedne strane postoji strah, a s druge strane, kako stručnjaci u Ukrajini komentarišu, a kako opet mediji to ‘napuhuju’ onda imamo veliki jaz. Meni je stručnjak rekao da Rusija sa 100.000 ljudi može ozbiljno napasti cijelu teritoriju Ukrajine, ali taj veliki rat kao 1941. godine je izvan dometa, ne postoji ta mogućnost. S druge strane, ukrajinska vojska je sada savremena”, pojasnio je Wehrschutz.

Shodno tome, postavlja se pitanje zbog čega se onda govori o novom ratu i sve strane “pokazuju svoje mišiće”?

“To trebamo pitati predsjednike Rusije i SAD-a Vladimira Putina i Joea Bidena. S jedne strane, Rusija sada ponovo neposredno vodi pregovore s Amerikom, Putin je dobio status svjetskog lidera kojeg moraju i SAD priznati. S druge strane, Amerika i Rusija su ponovo pokazale Evropi i više od 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma ono što Evropska unija nije u stanju riješiti. A to je da nijedna ozbiljna kriza u Evropi ne može biti riješena bez pomoći Amerike. To je ponižavajuće za EU, ali ništa novo”, dodao je.

Mišljenja je da postoje dvije važne stvari.

“Prvo, Amerika je širila svoj utjecaj prema istočnoj Evropi i to od raspada Sovjetskog saveza. Ukrajina će biti potpuno integrisana u NATO i Rusija to ne želi kao i dislokaciju raketnog dometa koji bi mogao pogoditi Moskvu za tri do pet minuta. I na kraju je Rusija željela sačuvati neki utjecaj nad Ukrajinom. Rusija od Triglava do Tokija neće biti i ne znam šta može značiti veći apetit te države. Rusija pod kontrolom već ima Bjelorusiju i sve ostale teritorije koje imamo su uglavnom već članovi NATO-a. Rat sigurno nije popularan ni kod Rusa. Moguće jeste da bude rat, ali ne veliki kako se govori”, naglasio je Wehrschutz.

Kazao je da je ostala perspektiva Ukrajine da bude primljena u NATO, ali da ne može nabrojati ni 10 članica koje bi dale pristanak na to, a referirajući se na nastojanja Rusije da spriječi širenje NATO-a na istoku.

“Dakle, to su pucnji u prazno jer Ukrajina zaista sada nije na dnevnom redu NATO-a. S druge strane, imate integraciju Ukrajine u NATO bez članstva ukoliko u obzir uzmemo vojne vježbe i ostalo. Moguć je neki kompromis, ne pismeni, jer to NATO neće dozvoliti, ali poput razoružavanja, demilitarizacije, ali vidjet ćemo šta će biti”, istakao je.

Iako se spominje da bi BiH mogla biti moneta za potkusurivanje u ovom odnosu, Wehrschutz ističe da je Zapadni Balkan za Rusiju nevažna teritorija pa samim time i BiH.

“Ukrajina za Rusiju je važan historijski i politički faktor. Ima tu i emotivnog značaja jer Rusija ne može da prizna da su Ukrajinci zaseban narod i ne znam šta bi značilo to potkusurivanje BiH jer Putin ni sam nije spreman priznati nezavisnost Republike Srpske jer je i sam rekao da se ništa drugo ne može desiti bez poštovanja Dejtona. Dakle, ja to ne vidim i potpuno je deplasiran taj strah da Zapdni Balkan može biti kolateralna šteta u ovoj situaciji s Ukrajinom”, poručio je Wehrschutz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare