Weide za N1: Gordana Tadić jedino može smijeniti sama sebe ili da to učini VSTV

Vijesti 13. apr 202219:03 > 19:04 0 komentara
N1

Nizozemski sudija i bivši savjetnik u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine Kees van der Weide komentarisao je za N1 izrečene sankcije američke administracije prema bivšoj glavnog tužiteljici Tužilaštva BiH.

“Ako gledate iz evropske perspektive, ovo je, naravno, vrlo nenormalno. Tužilac kažnjen od strane jednog od najvažniji partnera BiH i da ostane na funkciji. Ali onda opet, imamo člana Predsjedništva koji u međuvremenu stoji u istom ćošku, koji je također sankcionisan, zajedno sa prethodnim predsjednikom VSTV-a. Tako da ovdje imamo neke zaista visoke zvaničnike pravosuđa koje Sjedinjene Države označavaju kao nepouzdane i nedostojne za tu funkciju. I mislim da bi sve u svemu to bio dovoljan razlog da se zaista podnese ostavka, umjesto da se negira ono što je očigledno”, rekao je.

Sudija Van der Weide je stava da jedini koji mogu smijeniti Gordanu Tadić sa funkcije su sama Gordana Tadić ili VSTV BiH.

“Smijenjena je sa rukovodne funkcije u Tužilaštvu Suda BiH. Sigurno se sjećate toga, to bilo prije manje od godinu dana i Vijeće je odlučilo da ona mora biti smijenjena sa te funkcije, ali je ostala na poziciji tužioca. tako da ne znam na čemu se zapravo zasniva ova sankcija ako govorimo o značajnim dokazima. Ali onog trenutka kada se Vijeću dostave neki značajni dokazi, moglo bi se naravno smatrati da bi trebalo poduzeti hitan korak da se ona potpuno ukloni iz Tužilaštva. Ali to je na njima i oni bi trebali uzeti u obzir ono što je osnova odluke američke vlade”, rekao je sudija Van der Weide.

Buđenje visokog predstavnika

Govoreći o političkim saveznicima koje spominje u svojim sankcijama State department, Weide navodi kako općenito postoji politički uticaj u pravosuđu.

“Čvrsto sam uvjeren da, što su zvaničnici u pravosuđu više rangirani, to su više pod uticajem političkih sila. Ovo je veoma očigledno, svi to mogu primjetiti. To sam primijetio i u vrijeme dok sam bio u Vijeću – da se svi kreću kao da hodaju po jajima, da ne ljuljaju čamac previše da bi se stvari promijenile, jer promjena bi, naravno, mogla ugroziti položaj ljudi unutar i izvan Vijeća”, istaknuo je.

Na pitanje da li je moglo doći do sličnih odluka što se tiče drugih zvaničnika u pravosuđu Weide odgovara:
“Mislim da ovaj potez američke vlade, prvo protiv Dodika i Cvijanović, a sada protiv Tadić i još jedne osobe, zajedno sa, da se tako izrazim, “buđenjem” Visokog predstavnika, koji je odjednom svjestan bonskih ovlasti i potrebe da se intervenisanjem, otvara novo poglavlje između međunarodne zajednice i unutrašnjih političkih snaga u BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!