Wesley Clark: Rusi nagomilavaju svoje snage, imamo strateško upozorenje za napad

Vijesti 23. dec 202112:40 0 komentara

CNN-ov vojni analitičar i general američke vojske u penziji Wesley Clark govorio je o trenutnim aktivnostima Rusije u Ukrajini i mogućem razvoju situacije. On je i bivši vrhovni komandant NATO-a.

Generale, koliko razgovor između šefa združenog štaba i njegovog kolege u Moskvi, može postići usred Putinove sve više provokativne retorike?

Mislim da je dobro što se razgovara. Ali ne mislim da će general Karasem genralu Milleyu reći neke ključne operativne detalje. Mislim da je to samo stvar komunikacije. Ipak, ono što se zapravo dešava je da Rusi nagomilavaju svoje snage, pripremaju ih i naoružavaju. Imamo strateško upozorenje za napad. Vjerovatno predsjednik Putin još za ovo nije povukao okidač, jer bi se desilo vrlo brzo. Ali, približavamo se prozoru gdje imamo tu spremnost njihove vojske, zemlja se smrzava pa mogu manevrisati. Imaju značajnu zračnu superiornost nad Ukrajinom. Ovo bi moglo postati jako ružno, vrlo brzo. Moramo razmotriti i ovo, možda će nam to biti teško da zamislimo, ali način na koji se ruska diplomatija razvija, optužbe, izjave Putina, žalbe ministra odbrane da u Ukrajini imaju hemijsko oružje, izgleda kao da priprema građane Rusije i ruske vlasti za silu, za korištenje sile. Može li to uraditi, zašto bi to uradio? Jer zna da svaki put kad smo koristili našu vojsku, da je to Americi dalo veliki vjetar u leđa i prestiž. Kad smo vidjeli problem na Kosovu 1999….. kampanju u Iraku. Ljudi su otkrili novo poštovanje za SAD. Ovdje se ne radi o Ukrajini, već budućnosti Rusije, kao i budućnosti NATO-a i SAD. Ukrajina je tek eksponat za prikazivanje. Stoga na umu moramo imati da on na umu ima to da zaista želi koristiti silu. Zaboravite na posljedice, ekonomiju, on želi da se Sovjetski Savez vrati na svoje mjesto, na taj centar Evrope. Ovo bi zaista moglo biti ozbiljno.

Znam da ste zbog ovog zaista zabrinuti. Šta mislite kakve su šanse da SAD zadrže rusku invaziju?

Mislim da su sankcije od pomoći. Ali mislim da neće biti dovoljne ako Putin zaista želi demonstrirati rusku vojnu moć. Ono što bih volio vidjeti jeste da NATO i SAD pošalju zračno pojačanje u mjesta poput Rumunije, kako bismo se pobrinuli da nema preljevanja, da se Rusi odmah tu zaustave. Bilo je govora da ćemo možda naoružati ukrajinske gerilske snage i da ćemo imati neku kontra kampanju, ali to nisu ozbiljne priče. Ukrajinci će se žestoko boriti. Ali, Rusi su puni sebe, arogantni su, vjeruju da su sve naučili, imaju novu opremu. Mišljenja sam da grebu po vojnom nivou. Putin je možda odlučio da neće, ali ne dobija te poruke o upozorenju od svoje vojske. Misle da su spremni i da ovo mogu za par dana završiti. Mogao bi ovo biti pravi šok za međunarodni sistem i red.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!