Xi otvorio povijesni kongres: “Sve ću učiniti za ujedinjenje Tajvana i Kine”

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins//File Photo

PREDSJEDNIK Xi Jinping je otvorio 20. kongres kineske vladajuće Komunističke partije, a očekuje se da će dobiti treći mandat i učvrstiti svoje mjesto kao najmoćniji vladar u zemlji od Mao Zeonga.

Skup na kojemu sudjeluje oko 2300 delegata iz cijele zemlje počeo je u Velikoj dvorani naroda na zapadnoj strani Trga Tianamen u jeku stroge sigurnosti i pod modrim nebom nakon nekoliko dana punih smoga u kineskom glavnom gradu.

Tijekom desetljeća svoje vladavine Xi je Kinu usmjerio na autoritarni put koji prioritet daje sigurnosti, državnoj kontroli gospodarstva u ime “općeg napretka”, asertivnijoj diplomaciji, jačoj vojsci i jačanju pritiska kako bi se zauzeo Tajvan.

Xi je u govoru uputio oštro upozorenje u vezi s Tajvanom, rekavši da nikada neće odustati od uporabe sile te će poduzeti sve potrebne mjere da se Kina i Tajvan ujedine.

“Mora se ostvariti potpuno ponovno ujedinjenje naše zemlje”, rekao je.

Kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da je Tajvan njezin teritorij.

Analitičari općenito ne očekuju bilo kakvu promjenu političkog smjera.

Kina je proteklih dana posebno naglašavala Xijevu predanost strategiji nultog covida razbijajući nade bezbrojnim kineskim građanima i investitorima da bi Peking uskoro mogao napustiti politiku koja je uzrokovala nezadovoljstvo i ekonomsku štetu.