Ylva Johansson u Bihaću: Pogledajte njen razgovor s migrantom iz Egipta

Vijesti 18. feb 202118:41 > 18:42 2 komentara
N1

Komesarka Europske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson je u sklopu posjete Bosni i Hercegovini danas posjetila i kamp Lipa, gdje je direktno razgovarala s nekim od migranata.

Egipćanin je u razgovoru sa zvaničnicom iz Brisela govorio o problemima s kojima se susreće na putu iz matične zemlje do Italije, koja je njegova ciljana destinacija.

Između ostalog kazao je kako je zemlju napustio jer nema posla. Sedmicama je hodao pješke i njegovo fizičko stanje je izuzetno teško. U pokušajima da pređe granicu s Hrvatskom ostajao je bez obuće i odjeće.

Njegova priča je kod komesarke, kako je kazala, izazvala duboke osjećaje.

“Nažalost nisam u poziciji da donosim odluke za pojedince. Ali važno je što sam saslušala vašu priču, odgovorna sam za regulacije i bitno mi je da izbjeglice imaju međunarodnu zaštitu”, istakla je Johansson.

Ona je dalje kazala kako migranti mogu ulaziti u Europsku uniju, ali na legalan način, jer neregularan način ulaska nije prihvatljiv.

Ipak, dodala je, ljudska prava moraju biti ispoštovana.

“Čak i ako nemate pravo ulaska i dalje ste ljudsko biće i vrlo sam zabrinuta kada kažete da ste pretučeni ili da se prema vama nije odnosilo u skladu s pravima koje imate kao ljudsko biće”, podvukla je Johansson.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare