Za 17 dana u Kantonu Sarajevo dato više od 21.000 doza vakcina protiv korone

Vijesti 24. jan 202213:49 0 komentara
Anadolija

Proteklog vikenda nije bilo organizovane vakcinacije u Kantonu Sarajevo. Nadležni kažu da su odlučili da se ekipe, zadužene za imunizaciju, odmore, budući da, mimo terenske vakcinacije u tržnim centrima, konstantno rade i u svojim organizacionim jedinicama. Već narednog vikenda proces imunizacije bit će nastavljen u SCC-u, a vikend iza njega, plan je da to bude u Importanneu, kaže koordinator za vakcinaciju KS Ademir Spahić.

“Moram pohvaliti građane da je već od 4. do 21. januara data više od 21.000 doza vakcina. Najviše je trećih doza, ali imamo i povećanje prvih, tako da su građani konačno shvatili da treba da se vakcinišu kako bi se zaštitili od koronavirusa. Fokus je da dostignemo 80 posto vakinisane populacije”, kazao je Spahić.

JU Dom zdravlja KS svakodnevno bilježi porast broja zaraženih kolega. Samo preko vikenda taj broj je iznad 50. Što se tiče testiranja, prema naredbi Kriznog štaba KS, testira se, uglavnom, antigenski, s obzirom na to da iz ove zdravstvenne ustanove kažu da su imali problem sa slanjem PCR testova prema Kliničkom centru jer su bili limitirani sa 1.000 PCR testova, tako da sada broj PCR testiranja ne prelazi preko 500-600.

“Što se tiče antigena, uradi se od 1.200 do 1.500 testova. Zavod zdravstvenog osiguranja putem UNDP-a u petak je dostavio 10.000 testova, a nadam se da ćemo narednih dana da distribuiramo određeni broj i prema MUP-ovoj ambulanti, Zavodu za medicinu rada, Studentskom zavodu, kako bi se i oni mogli uključiti u borbu protiv koronavirusa”, zaključuje Spahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!