“Izbore ne odlučuje volja glasača, dva puta kradu glasove relevantne stranke”

Novi dan 11. jun 202110:00 > 15:22 1 komentar

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, iz SDP-a BiH, kazao je za N1 da je za lidera HDZ-a Dragana Čovića suštinski to "ako može u Ustav da se upiše da će on biti član Predsjedništva i da se izbori ne održavaju", komentarišući izmjene Izbornog zakona.

Magazinović je za N1 komentarisao i presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću te istakao da ne razumije one koji ga brane, jer, kako je naveo, ako na takav način branite nešto što je presuđeno, potvrđujete da ste dio toga.

Mislim da su žrtve nedjela Ratka Mladića mnogo trezvenije jer smo od njih mogli čuti poruku da to nije presuda jednom narodu, nego onoga ko je kriv. To je jedna šizofrena situacija za koju ne mislim da je odraz razmišljanja većine građana nego grčevite borbe za političku poziciju gdje je taj dan to tema, a sutra će biti nešto drugo. Približava nam se 11. juli i imat ćemo salvu izjava za različitih strana, gdje ćete imati i ljude koje lično poznajete a koji se svojim izjavama stavlja na stranu zločinca“, komentarisao je.

Kazao je i da obrazovni sistem u BiH ne stimuliše mlade ljude da propituju nešto, već automatski to prihvataju. Kako je naveo, servira se “više” istina, ali ne ono što se stvarno desilo.

Magazinović o Izbornom zakonu

Magazinović je za N1 komentarisao i Izborni zakon i nesuglasice u vezi sa tim. Kako je kazao, proces jeste počeo i ide vrlo “kilavo”, kako je istakao.

Imate dva paralelna procesa: ovaj koji je vidljiv i to je rad Interresorne radne grupe a paralelan proces koji se vodi mimo očiju javnosti – i to vode predstavnici međunarodne zajednice sa predstavnicima određenih političkih stranaka, odnosno akcenat je na SDA i HDZ. To se i ne krije pa Čović najavi da će sjesti sa Izetbegovićem. Onda se postavlja pitanje zašto će vam Interresorna radna grupa i ta predstava za narod. Mi služimo kao izlog a stvari se dešavaju na drugom mjestu. S tom spoznajom su došli u Interresornu radnu grupu da rade i nije najvažnije šta će biti dogovoreno tu, već oni koji dogovore. Zbog toga je proces u samom startu narušen od strane stranačkih lidera koji tretiraju taj institucionalni rad kao nužno zlo a ne i nešto što je potrebno“, istakao je za N1.

Kako je dodao, razgovaralo se do sada o tri poglavlja i nije bilo značajnih razmimoilaženja.

Za mene kao člana te komisije je najvažnije da se izmijeni dio koji se odnosi na to da će se garantovati fer i pošteni izbori. Danas izbore odlučuju oni koji poslije 7 sati imaju u rukama naše glasačke listiće. Izbore ne odlučuje volja glasača – to je glavni problem. S druge strane imate stranke vlasti. Njihov prioritet je da se ništa ne promijeni jer u ovakvom sistemu opstaju. U startu imaju 20.000, 30.000 glasova. Na primjer Naša stranka koja je parlamentarna stranka ima manje od 30.000, dakle dva puta ukradu glasove jedne stranke koja je relevantna. To je nešto što je za nas zaista suštinski problem. Za Čovića je suštinski to ako može u Ustav da se upiše da će on biti član Predsjedništva i da se izbori ne održavaju. Pošto ne može, onda traži varijantu da se ne upiše to ali da to znači“, izjavio je Magazinović.

Govorio je i o presudi Sejdić i Finci te kazao da je to nešto što je zdravorazumsko, ali nešto što niko u Strazburu ne razumije da se događa.

Kada će Tužilaštvo BiH početi raditi “na izbornoj krađi”

Rekao je Magazinović za N1 i da je nekoliko puta komunicirao sa Tužilaštvom BiH u vezi sa “izbornom krađom odakle je dobijao informacije o tome šta je urađeno po pitanju toga”, ali da je problem što radnji ima, ali da sankcija nedostaje.

Naveo je i da će se čekati na epilog dešavanja iz Srebrenice i SDP-a dugo vremena te da smatra da efikasnost pravosuđa nije samo da zadokumentuje, nego da brzo reaguje i sankcioniše kako bi to bio primjer svima ostalim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare