Za Dodika sporni zakon ide u primjenu. Pravnici: Biće odgovorni službenici

Milorad Dodik prolongirao je za još šest mjeseci vraćanje nadležnosti s države na entitet. Za to su, kako je u razgovoru za Politiku kazao Dodik, krive mnoge okolnosti. No, vrlo je jasno kazao, primjena Zakona o nepokretnoj imovini RS bit će nastavljena. A za primjenu će biti krivično odgovorni svi u lancu osim Milorada Dodika i zastupnika koji su zakon izglasali.

Za šest mjeseci biće prolongirano donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS-a, a kojom se nadležnosti iz oblasti odbrane i poreza vraćaju s države na ovaj entitet, potvrdio je u razgovoru za Politiku Milorad Dodik. Krive su nove okolnosti, čeka se procedura, ali trenutak za to mi ćemo da odredimo, kazao je Dodik.

“Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci. Zbog konstelacije odnosa bilo bi glupo da nekome bodemo oči. Okolnosti za našu borbu bile su povoljnije do ove situacije u svijetu”, izjavio je Dodik.

Prolongiranje odluka dolazi nakon sankcija Njemačke i Velike Britanije, odluka visokog predstavnika, ali i razgovora Vučić – Schmidt u Beogradu. Dodikov koalicioni partner Nenad Stevandić (Ujedinjena srpska) kaže da je ovu odluku predlagao nakon što se desila Ukrajina, dok Branislav Borenović iz opozicinog PDP-a dodaje kako je sve od početka bila predstava za javnost.

Sve navedeno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Dzaferović ipak ne shvata kao povlačenje Dodika, već kao najavu da ne odustaje od Vojske Republike Srpske što u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može potkopati mir.

Džaferović: Najava Dodika da ne odustaje od formiranja vojske RS opasna za mir

“Ne može entitet preuzimati nadležnosti države, ni sada, ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena, ne samo oko vojske, i sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktuelizira vođen opasnim namjerama”, zaključio je Džaferović.

No, za te namjere ne može biti kažnjen. Iako se radi o podrivanju ustavnog poretka, sve je na namjeri. Ono što jeste kršenje zakona je primjena Zakona o nepokretnoj imovini RS za koju je Milorad Dodik kazao kako neće biti obustavljena unatoč nalogu visokog predstavnika da zakon suspendira do odluke Ustavnog suda BiH.

“To je ozbiljan rizik za one koji ne primjenjuju nalog visokog predstavnika”, izjavio je u programu N1 advokat Asim Crnalić.

Crnalić: Inicijatori Zakona o nepokretnoj imovini RS neće krivično odgovarati

Advokat Asim Crnalić također podsjeća da ako se sporna odluka počene primjenjivati biće odgovorni svi u lancu, od geodetske uprave, služebnika u katastru, do notara i pravobranitelja, tužitelja ako ne reaguju, ali ne i Milorada Dodika.

“Političari mogu reći i odlučiti svašta, ali onaj koji konkretno provodi – on je izložen krivičnoj odgovornosti”, pojašnjava Crnalić.

Sa druge strane visoki predstavnik ima ovlasti. da smijeni zvaničnike ukoliko se njegova odluke ne bude provodila, no već je kazao kako to neće raditi,

U međuvremenu stupila je na snagu još jedna odluka visokog predstavnika, dopuna Zakona o privremenoj zabarani raspolaganja imovinom, kojom se faktički spriječava donošenje novih entitetskih zakona koji se tiču imovine do donošenja okvirnog zakona u Paralamentu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad