Za izborne prevare optužene tri osobe u BiH

Vijesti 09. apr 202115:50 > 16:00
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Elvira Saletovića (48) i Sanela Pengića (32), uhapšenih u novembru prošle godine u operativnoj policijskoj akciji kodnog naziva Glasač.

Pred Osnovnim sudom Distrikta oni su optuženi za udruživanje radi počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Kako su podsjetili, pod nadzorom tog tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH je neposredno prije održavanja lokalnih izbora prošle godine sprovela operativnu akciju kodnog naziva Glasač, kada je nakon niza zajednički sprovedenih istražnih aktivnosti, slobode lišila Saletovića i Pengića.

Nakon pritvaranja i okončanja istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv njih dvojice tereteći ih da su kandidatu s liste jedne političke partije za Skupštinu Distrikta ponudili više stotina glasova koje bi mu osigurali za novac.

O čemu se radi?

Pred Osnovnim sudom, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, oni su uptuženi za krivično djelo udruživanje radi počinjenja krivičnog djela,stoji u saopćenju.

U vezi s izbornim zloupotrebama Tužilaštvo Brčkog je prije deset dana optužilo i Stojana Bavarčića zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora u tom gradu prošle godine pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju.

On je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih lica i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove za neposredno učinjenje tog krivičnog djela, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar