Za javni prijevoz u Sarajevu 20 miliona eura, uskoro novi tramvaji

Vijesti 22. apr 202118:42 0 komentara
Facebook

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini Manuella Naessl potpisali su danas mandatno pismo, čime je osigurana podrška za nastavak ulaganja u javni prevoz Kantona Sarajevo, ali i priprema "Projekta javnog prevoza Sarajevo – dio 4“.

Projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, te nabavku dodatnih pet tramvaja, uz postojeću nabavku 15 novih, po evropskim i međunarodnim standardima, ali i restrukturiranje radne snage u KJKP “Gras”.

Projekt će u dvije tranše u potpunosti finansirati EBRD, a ukupna vrijednost iznosi 20 miliona eura.

“Korištenjem postojeće saobraćajne infrastrukture, a modernim sistemom upravljanja semaforima omogućit će se daljinska, automatska i poluautomatska kontrola saobraćaja kojom će konačno postojati alati za dinamičku manipulaciju saobraćajnim gužvama u realnom vremenu. Procjena je da će tok saobraćaja biti 30 posto brži na već postojećim saobraćajnicama”, rekao je ministar Šteta.

?Sa premijerom Vlade KS Edin Forto i Manuellom Naessl, šefom EBRD ureda u Bosni i Hercegovini danas sam potpisao…

Posted by Adnan Šteta on Thursday, April 22, 2021

Premijer Forto rekao je da je ulaganje u javni prevoz i uvođenje novih sistema upravljanja saobraćajem od velike važnosti za građane Sarajeva.

“Projekt je još jedan od značajnih dugoročnih projekata Vlade KS koji će omogućiti kvalitetniji i bolji javni prevoz”, rekao je premijer Forto.

Šefica EBRD-a u BiH Manuella Naessl je istakla zadovoljstvo činjenicom da se poduzimaju konkretni koraci za poboljšanje javnog prevoza i provedbu Zelenog akcionog plana za Kanton koji je izrađen u okviru EBRD-ove inicijative za zelene gradove, uz podršku Japana.

“Ovaj projekt predstavlja korak u pravom smjeru u rješavanju problema zagađenja zraka i prometnih gužvi u Kantonu Sarajevo, uz istovremeno poboljšanje usluga javnog prevoza za građane. Ovim projektom će se unaprijediti efekti i prethodnih projekata finansiranih od strane EBRD-a, a to su rekonstrukcija tramvajske pruge i obnavljanje voznog parka tramvaja i trolejbusa”,  rekla je Naessl.

Podsjećanja radi, u prethodnom periodu započeta je realizacija velikog broja projekata vezanih za saobraćaj omogućenih od strane EBRD-a, sa kojim će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti saradnju i u budućnosti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!