Za koga priča o mirnom razlazu?

Vijesti 05. maj 202120:12 > 20:17 2 komentara

Širok osmijeh, srdačno pozdravljanje. Na sastanku sa turskim ministrom vanjskih poslova nijedne riječi Milorada Dodika o mirnom razlazu.

Baš kako će pola sata prije susreta pretpostaviti Dodikov kolega u Predsjedništvu, Željko Komšić, nazvavši ga lokalnim kabadahijom, a njegovo ponašanje ranijom predkampanjom.

“Pitajte kako reaguje kada neko stigne iz višeg položaja iz Washingtona ili Brisela. Danas imamo sastanak s ministrom Turske. Mislite da će pomenuti ‘mirno razilaženje’?. On je kadabahija, bahat i jak, ali na lokalnom niovu. Više puta sam se uvjerio u svom životu u to. Tako je bilo s programom reformi, NATO-om, vježbama. Nije on toliko naivan da ne zna onu narodnu ‘da se s rogatim ne vrijedi bosti'”, kazao je Komšić.

Platforma koju je ponudila NSRS direktno je podrivanje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocjenio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH i visoki dužnosnik SDA, odgovarajući na pitanje da li će se ova stranka odazvati pozivu Narodne skupštine RS-a, i Milorada Dodika za razgovore o mogućim rješenjima za BiH. Političko djelovanje u RS vodi zapravo ka ukidanju tog entiteta, kaže Džaferović

“To je podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je međunarodni ugovor u kojem je nastao entitet RS. BiH je postojala prije toga. To je država sa hiljadugodišnjom historijom. Ona će postojati i ako ne bude Dejtona, a RS i entiteti neće. Ovo je moja poruka zastupnicima u NSRS – da vode računa o tome. Da ne traže hljeba nad pogačom. Da se urazume i konačno počnemo izgrađivati BiH”, navodi Džaferović.

Milorad Dodik ranije je kazao kako EU više ne radi na proširenju, dok u BiH fingiraju priču o 14 tačaka za koje znaju da ne mogu biti sprovedene. O platformi koja će se 11. maja naći na sjednici NSRS kaže

“Mi ćemo osporavati pravosuđe, osporavaćemo sve. RS nije spremna da zbog evropskog puta žrtvuje svoj kapacitet, svoje ustavne nadležnosti. Onima koji se zaklinju u BiH treba da bude dobra prilika da sjednemo i razgovaramo. Mi vidimo BiH onu koja je u skladu sa Ustavom”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Još jedna manipulacija Milorada Dodika?

Radi o još jednoj manipulaciji Milorada Dodika na koju nećemo pristati, slažu se i u PDP i SDS-u, u koju ne treba ulaziti koje ne podržava čak ni Beograd. Mirko Šarović kaže da ova, kao i prethodne Dodikove inicijative, dolazi u trenutku kada vlast nema odgovor na krupna životna i ekonomska pitanja i kada želi izbjeći odgovornost za propuste u borbi protiv pandemije virusa korona.

“Dodikova ponuda opoziciji je kao i sama inicijativa neodgovorna i neozbiljna. U trenutku kada imamo toliko gladnih ljudi postavlja se pitanje o mirnom razdruživanju, iako je jasno da se o tome ne može postići dogovor. To je apsolutni avanturizam koji Republiku Srpsku može dovesti u lošu poziciju”, kaže Šarović

Na pitanje da li će međunarodna zajednica reagovati, nakon posljedneg izvještaja Visokog predstavnika koji je uz ostalo kazao da se zbog priča o mirnom razlazu u demokratskim društvima ide u zatvor, Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a odgovara, “to su veliki prijatelji. Mogao je djelovati, ali nije”.

Dan nakon izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je kao najveću prijetnju ocijenio upravo Milorada Dodika, Visoki predstavnik Valentin Inzko će reći da je nekada išao na slave Miloradu Dodiku, da posljednjh godina to ne čini jer je za vladajuću politiku u RS postao mešetar i monstrum.

No da li će ovaj put reagovati zbog odlikovanja ratnim zločincima, kako je ranije najavio, i ovaj put bez odgovora

Iako Milorad Dodik na sastanaku sa turskim ministrom vanjskih poslova nije govorio o mirnom razlazu i non paperima, to je učinio turski ministar na konferenciji za novinare kazavši kako su takve stvari štetne po BiH, njenu stabilnost i integritet, ali i po regiju i cijelu Evropu, i da se treba usmjeriti se na pozitivne projekte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare