Za kompletnu terapiju protiv koronavirusa građani izdvajaju i stotine maraka

Vijesti 28. jan 202118:54 0 komentara

Više od 300 novih slučajeva koronavirusa potvrđeno je u BiH, 16 osoba je preminulo od posljedica u zadnja 24 sata. Pacijenti koji se van zdravstvenih ustanova liječe od virusa korona u RS, račune za lijekove i suplemente plaćaju stotinama KM. Iako iz Fonda zdravstvenog osiguranja poručuju da su svi oboljeli oslobođeni participacije za lijekove koji se nalaze na pozitivnoj listi, iz Farmaceutske komore odgovaraju-najčešće se ne propisuju lijekovi sa liste.

Nije važno jeste li osigurani ili ne, u toku pandemije u Republici Srpskoj svi imaju jednako pravo na liječenje – hvalile su se vlasti. Za one koji se van bolnica, ovo mnogo ne znači, jer za kompletnu terapiju, izdvajaju i stotine maraka, poput supruga Milje Ždrale.

Milja Ždrale, koju zatičemo ispred Covid ambulante u Istočnom Sarajevu, pitali smo je – je li kupovala tablete i šta mu je propisano.

“Doksiciklin koji nisam plaćala, a longacefa injekcije sam kupovala. Ne bih znala tačno reći koliko košta. Kupovala sam probiotik Bulardi, paracetamol, oko 100 KM”, kaže nam.

Iz Fonda, pak, poručuju, onima koji su zaraženi u potpunosti finansiraju zdravstvenu zaštitu, potpuno je besplatno bolničko liječenje.

“Oslobođeni su plaćanja participacije za sve lijekove koji se nalaze na Listi lijekova FZO RS koji se izdaju na recept. Budući da još ne postoji adekvatna propisana terapija za oboljele od korona virusa, na raspolaganju su im svi lijekovi koje Fond finansira, uključujući i antbiotike koji se najčešće koriste”, navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

No da nije baš tako, poručuju iz Farmaceutske komore Republike Srpske. Kažu, pacijentima se najčeće propisuju paracetamol i druge tablete za snižavanje temperature. Lijekovi za kašalj i iskašljavanje, različiti antibiotici, te različiti preparati za jačanje imuniteta.

“Najveći broj lijekova za ambulantno liječenje kovid infekcije (i poslijedica pneumonija) nije na pozitivnoj listi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te ih pacijenti plaćaju. Doksiciklin je jedan od antobiotika koji se nalazi na pozitivnoj listi, za razliku od azitromicina i drugih cegalospoinskih ili fluorohinolonskih antibiotika”, rekli su iz Farmaceutske komore Republike Srpske.

A posebna priča su suplementi za koje ne postoje nikakve olakšice. Vitamin C, VItamin D, Cink, Selen, i do pedest KM, a sve u zavisnosti od količine i proizvođača.

Kada je riječ o lijekovima koji se izdaju na recept –  tome da li će pacijent plaćati participaciju, koje su oboljeli od virusa korona oslobođeni odlučuje ljekar, koji recept označava sa (1), oslobođen plaćanja participacije, ili (6) pacijent plaća participaciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!