Za posjete Baerbock lideri ukrstili stavove, ali jedinstveni oko jedne tačke

Vijesti 10. mar 202218:41 0 komentara

Posjet ministrice vanjskih poslova Njemačke Annalene Bearbock Bosni i Hercegovini bila je prilika da politički lideri u BiH ponovno ukrste stavove. Iznenađujuće, oko jedne tačke postignut je i konsenzus. O skraćenom putu do kandidacijskog statusa u EU, u jedan glas su govorili i ministrica vanjskih poslova i član Predsjedništva Milorad Dodik.

Prije početka radnog vremena, tačno u pola osam, Annalena Baerbock je stigla u Ministarstvo vanjskih poslova. A onda su se expresno nizali sastanci, Predsjedništvo pa Parlament BiH.

“Zašto putovanje na Balkan kada se u Ukrajini dešava rat? Ja kažem baš zato što se to dešava sada treba posjetiti Balkan, jer rat u našem neposrednom susjedstvu pokazuje koliko je važno posjetiti Sarajevo”, kazala je Bearbock.

A u Sarajevu je mogla čuti različite poruke.

“Sigurnosna i politička prijetnja koja je izazvana secesionističkim aktivnostima te zaključcima NSRS kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski mirovni sporazum još uvijek nije otklonjena”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

“Objasnio sam da u BiH nema pokreta vezanog za secesiju. Da unutrašnja politička borba traženja ustavne pozicije za RS nije secesija, i da ćemo mi nastaviti da se borimo uporno za ustavnu poziciju RS i od toga nećemo naravno odustati”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

“Moje je da kažem ono što sam ja kazao. A to je da je izlaz iz ove situacije da se odmah moraju deblokirati insitucije BiH, da se mora prestati sa stalnim prijetnjama, terirotorijalnom integritetu BiH. Da se mora prestati sa konkretnim postupcima kojim se umanjuje značaj reformi”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Nakon razgovora sa u institucijama, Baerbock je posjetila OHR. Među prvim je zagovarala sankcije Miloradu Dodiku, koji ne priznaje njemačkog diplomatu Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

“Nismo pričali o mojim stvarima baš me briga za njihovim sankcijama. Gospodina Schmidta niko nije ni pomenuo, koliko je značajan”, dodao je Dodik.

“Nedavno znate i sami da je jedna vlada, Vlada Ruske Federacije dovela u pitanje ovu funkciju. Mi svojim prisustvom želimo da kažemo da stojimo iza njega i da ćemo mu pomoći u njegovom nastojanju i njehovim naporima za mir i stabilnost”, kazala je Baerbock.

“O granicama BiH i o BiH se ne može pregovarati, svako u ovoj zemlji može da živi kako želi i gdje želi – u miru”, kazao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Ipak oko jedne stvari sagovornici u BiH bili su jedinstveni.

“Dotakli smo i zahtjeve koje je BiH poslala u Brisel u kojim tražimo da se razmotri dodjeljivanje kandidatskog statusa u skraćenom postupku”, kazao je Dodik.

“Da utiče na briselsku administraciju da omekša procedure za BiH kako bi dobila kandidatski status i mislim da je to najvrijednije o čemu smo razgovarali”, poručila je Turković.

Nakon Sarajeva, Baerbock se uputila na Kosovo, a potom i u Srbiju. Njemačko prisustvo će se pojačati u regionu, kroz imenovanje Manuela Saracina za specijalnog izaslanika za zapadni Balakan, poručila je u odlasku Baerbockova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!