Za prijem u radni odnos u Graničnu policiju tražili 15 do 20 hiljada maraka?

Vijesti 24. sep 202119:07 3 komentara
N1

Danas su uhapšene tri osobe, od kojih dva djelatnika Granične policije, osumnjičeni za korupciju i nezakonito zapošljavanje kadeta. Na brojne neragularnosti u Graničnoj policiji mediji odavno upozoravaju, ali službene reakcije nadležnih do danas nije bilo.

Medijima i različitim institucijama godinama stižu anonimne prijave o navodnim neregularnostima procesa činovanja i prijema kadeta u Graničnoj policiji. Prijave su sadržavale imena i prezimena navodnih počinilaca. Svi su sve znali, no niko ništa, do danas, nije činio, kaže novinarka Patrije Amra Vrabac.

Vrlo slilčna imena su u Komisiji za činovanje i Komisiji za prijem kadeta, isti ljudi, njih pet do deset se smjenjuju svake godine pri prijemu kadeta. Javna je tajna postalo da se daje novac za prijem u službu u Graničnu policiju. Ono što je interesantno jeste da je i sam direktor Granične Zoran Galić bio upoznat sa svim ovim neregularnostima, a samim tim on je taj koji mora znati s kim sarađuje i on bira imena članova Komisije“, kazala je Vrabac.

No, istraga do direktora nije došla. Bar shodno zvaničnim navodima institucija koje vode čitav proces. Uhapšena su dva službenika Granične policije i jedno civilno lice. Na teret im se stavlja niz krivičnih djela. Zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. zahtijevali i primali određeni novčani iznos kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnoj policiji BiH“, istakla je Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

Iznos za prijem u radni odnos, navodno, se kretao od 15 do 20 hiljada maraka. Sporni konkurs bio je raspisan za 150 radnih mjesta.

Pripadnici SIPA-e su tokom dana saslušali i dva službenika Ministarstva sigurnosti BiH koji su inače članovi Komisije za prijem kadeta u Graničnu policiju.

No, ministar Selmo Cikotić nije otkrivao više detalja. O navodnim “namještaljkama” u Graničnoj policiji, pod političkim pokroviteljstvom, pisao je nedavno i poslanik iz Republike Srpske Nebojša Vukanović:

Mladići koji su ispunjavali uslove i koji su se prijavili na konkurs rekli su da su se trudili, da su radili testove fizičke pripreme ali tad su mi rekli da je sve uzaludno jer će na mjesto inspektora GP u Trebinju biti imenovan sin Valerije Lakić (poslanica NSRS) i upravo se to dogodilo. To je najbolji dokaz korupcije i namještanja konkursa i nadam se da će SIPA i mene saslušati“.

Direktor Galić bi mnogo toga trebao objasniti javnosti, kaže novinarka Vrabac. Šta se dešava sa istragom nestanka municije iz skladišta Granične policije, koliko dugo je čekao da to prijavi Tužilaštvu BiH, prodaje li se unutar Granične policije vino koje navodno prozvodi jedan od visokopozicioniranih kadrova? Današnje aktivnosti osim što trebaju biti nastavljene, trebaju biti i proširene, smatra.

“Interesantan je trenutak u kojem se dešava današnja akcija, nakon spornog audiosnimka koji smo čuli između direktora OSA-e i glavne tužiteljice i šefice Odjela koji je danas proveo ovu akciju Ozrenke Nešković, kada smo čuli njihov razgovor da ne mogu raditi djela visoke korupcije, mi danas dobivamo saopštenje iz ove institucije gdje kažu da je riječ o slučaju korupcije. Dakle sve se može raditi, pitanje je hoće li se raditi”, smatra Vrabac.

Reagovali su i u Graničnoj policiji. Navode kako osuđuje sve oblike koruptivnog ponašanja, posebno korupciju u vlastitim redovima, te da će rukovodstvo poduzeti sve mjere u skladu sa zakonskim i drugim normama da se sankcionišu počinitelji koruptivnih radnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare