“Za razliku od Tadić, ja sam smijenjen odmah nakon istrage o referendumu”

Vijesti 27. jul 202111:31 1 komentar
N1

Suspendirani glavni tužitelj BiH Goran Salihović, za N1 je komentirao prvostupanjsku odluku Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a o suspenziji glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Prisjetio se svog slučaja, kada je, kako ističe, suspendiran za četiri sata nakon što je pokrenuo istragu o provedbi referenduma u Republici Srpskoj 2016. godine, u vezi sa obilježavanjem 9. januara.

Za razliku od njega, kaže Salihović, VSTV nije odmah zabranio Gordani Tadić obnašanje dužnosti.

“Onog momenta kada sam otvorio istragu za referendum, ja sam u roku četiri sata suspendovan. Znači, moja suspendija je bila u roku odmah, ne u roku 24 sata, nego odmah po prijemu prijave. I onda je vođen disciplinski postupak preko godinu dana. U tom postupku je utvrđeno da sam počinio određeni prekršaj. U tom periodu pokrenuo sam apelaciju pred Ustavnim sudom, koji je utvrdio da nisam imao fer suđenje i da je nastupila zastara, da nisam mogao biti ni kažnjen. Dugostepena odluka VSTV-a i trećestepena odluka donesena je u zastari, niko nije želio da izvrši odluku Ustavnog suda, prema kojoj ja, faktički, nisam smijenjen”, riječi su Gorana Salihovića.

Lov na vještice

Suspendirani državni tužitelj je za N1 rekao da je bio suočen sa “lovom na vještice”, jer je, ističe, preživio pravu “torturu”.

“U međuvremenu, otvoren je lov na vještice, odnosno na mene, gdje sam doživio ogromnu torturu, linč. Niko nije nikad u istoriji , čak ni ratni zločinci, nisu saslušavani u bolnici, u kući u banji, a to su jednom glavnom državnom tužiocu učinili”, kazao je Salihović.

Salihović posjeća da je od svih optužbi koje su mu stavljane na teret, uključujući i državni udar, na kraju ostao krivični postupak u vezi sa plaćanjem ručka, i zbog toga što je zakasnio na let.

“Bio sam otpužen za državni udar, za Mektića, za Špirića, za Doika, za diplomu, nema šta nisam. Onda kada je sve to obustavljeno, ostalo je, izmislisli su da sam ukrao ručak i da sam zakasnio na avion. Na avion je zakasnila i Gordana Tadić, sebe nije optužila, mene jeste. Tako da se još uvijek vodi taj krivični postupak za kašnjenje na avion, i ručak”, podcrtava Goran Salihović.

Nijedan tužitelj ne završi mandat

Indikativno je, kaže Salihović, to što nijedan glavni tužitelj BiH do sada nije završio mandat. Prije njega je smijenjen Milorad Barašin, a sada se sa sličnim scenarijem suočava i Gordana Tadić.

“Očigledno mnogima ne godi, ako se počne da radi ili ako se radi, ne godi taj dio. I pokušava se izvršiti uticaj na glavnog tužioca, politički. Neki podlegnu na taj uticaj, neki ne podlegnu. Ja sam smjenjen jer sam ja i moja ekipa radili. Mi smo imali 71 optužnicu za ratne zločine, sve su potvrđene, a čujem sada za sedam mjeseci, Tužilaštvo BiH ima samo dvije”, zaključuje Salihović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare