Zabrana mirne šetnje u Prijedoru: “Ovo je vraćanje u devedesete godine”

Novi dan 31. maj 202211:24 > 12:27 4 komentara

U Prijedoru se obilježava "Dan bijelih traka", dan sjećanja na ubijene Prijedorčane 1992. godine. Među ubijenim je 102 djece. Za razliku od proteklih godina, načelnik PU Prijedor je ove godine zabranio mirnu šetnju, a obrazloženje je "sigurnosni aspekt".

Plan je bio obilježiti kao i svih proteklih devet godina i mirnoj šetnji od lokacije gdje je planiran spomenik ubijenoj djeci pa do Trga. PU Prijedor je zabranio mirnu šetnju i dao organizatorima sat vremena za okupljanje od 12 do 13 sati na trgu Majora Zorana Karlice.

“Silom prilika smo morali promijeniti naš plan i program zbog rješenja kojeg smo dobili jučer u 9 sati  ujutro gdje je načelnik PU Prijedor rekao da ne možemo imati mirnu šetnju i dao nam samo sat vremena. To je uvredljivo jer je jučer bila šetnja obilježavanja “odbrane grada” i bio je zatvoren saobraćaj. To shvatamo kao diskriminaciju i pokušaj vraćanja u devedesete godine”, kaže Fikret Bačić, predsjednik Udruženja ubijene prijedorske djece.

Kaže da nisu dobili mogućnost da se žale ali će svakako načelniku PU Prijedor poslati dopis u kojem će izraziti negodovanje.

“Nikada nije bilo incidenta pa ni verbalnih. Prošle godine smo šetali i vlasnici kafića su ugasili muziku. Svijest Prijedorčana raste.”

Čekajući spomenik za ubijenu djecu

“Prošle godine sam rekao, dogodine ćemo krenuti u šetnju do spomenika. Vlasti nam to nisu dozvolile. Prošli načelnik Pavlović je bio susretljiv da se to napravi, ali ove godine, iako je predsjednik GO SNSD Prijedor Saša Bursać bio zagovornik, sad je rekao da treba da bude spomenik za svu ubijenu djecu iz Drugog svjetskog rata i djece Prijedora. Imali smo primjedbu, jer ko će biti inicijator spomenika i ko će stajati iza tih spiskova i kako prikupiti te podatke, a to dugo traje. Mi roditelji to nećemo dočekati. To je cilj Bursaća i istinomišljenika”, kaže Bačić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare