Zadatak na zadnjoj stranici indexa: Uspomena na ubijenog studenta u genocidu

Vijesti 19. aug 202208:36 > 08:37
N1

Momak po imenu Fahrudin Mehmedović iz Srebrenice prije rata je studirao nakon završetka osnovnog školovanja u Srebrenici, odlazi u Tuzlu gdje je završio Elektrotehničku školu nakon čega je otišao u JNA.

Povratkom iz JNA odlazi u Sarajevo i upisuje Mašinski fakultet. Studiranje prekida početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Vraća se u svoje selo. Tu ostaje do pada Srebrenice pod okupaciju vojske bosanskih Srba. Otišao je preko šume prema slobodnoj teritoriji. Ubijen je. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Snagovo. Ukopan je u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica.

N1

Nije uspio završiti studije, iako prema riječima prijatelja i porodice bio je izrazito nadaren za tehničke nauke. Još iz studenskih dana za njega se veže jedna priča. Naime, tokom studiranja iz jednog predmeta na završnom ispitu nije uspio prepisati hemijskom olovkom zadatak koji je uradio grafičkom olovkom. Tada na fakultetu je bilo pravilo da bi se zadatak pregledao, mora biti urađen hemijskom olovkom. On nije uspio svoj prepisati iako ga je uradio. Profesor je uzeo testove, nije mu bodovao taj zadatak i zbog njega je obnovio godinu. Kasnije, sljedeće akademske godine profesor mu je priznao da je bio zadatak tačan ali zbog pravila nije mogao biti bodovan. Kao opomenu sebi, prepisao je taj zadatak na zadnju stranicu svog index-a kao podsjetnik na neuspjeh. Ovo nam je govorio njegov brat Džemail dok u ruci drži otvorenu zadnju stranicu index-a na čijim stranicama se vidi ispisani zadatak.

N1

Kaže da je on spletom okolnosti u svojoj torbi imao nekoliko dokumenata među kojima je bio i index brata. Uspio ga je prenijeti na slobodnu teritoriju i čuva ga u porodičnoj arhivi.

Priča o indexu Fahrudina je pouka da istovremeno moramo biti učinkoviti i brzi. Vrijeme ne čeka. Njegova priča će biti pouka i poruka mnogima studentima a Fahrudina ćemo se uvijek sjećati. Priče ubijenih u genocidu ćemo pričati i čuvati da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi genocid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad