“Zadatak supervizora za Brčko je da ne dođe do raspoređivanja američkih snaga”

Vijesti 26. jan 202221:51 > 21:52 2 komentara
Michael Scanlan (OHR)

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, u Pressingu na N1 optužio je supervizor za Brčko Distrikt Michaela Scanlana da šalje fabrikovane izvještaje koji ne odgovaraju realnom stanju. Upravo zbog toga nema dolaska NATO snaga u ovaj dio države iako, po Bećiroviću, postoji potreba za takvo što.

Šta je sa NATO trupa u Brčkom?

“Nema potrebe da NATO dođe” – zato što supervizor Michael Scanlan šalje izvještaje koji ne odgovaraju realnom stanju. Dakle, njegov zadatak je da ne dođe do raspoređivanja američkih snaga.

Zašto?

Zato što ima veze sa političko-kriminalnim strukturama u Distriktu. Poznata je ulog njegovog oca, bivšeg ambasadora, s kim je sve povezan.

Ima li razloga za NATO u Brčkom?

Ima. Detektovano je kretanje paravojnih jedinica i transport vojne opreme kroz Brčko. Mislim da bi dolazak NATO-a u Brčko bio dobar signal građanima da žive opuštenije i bez straha.

Kazali ste da će BiH propasti samo ako propadne Amerika?

Zato što SAD imaju senzibilitet sa multietničke države, za vjerske različitosti. Znamo da su očevi američke nacije tamo pobjegli zbog vjerskih uvjerenja. Te vjerske slobode i sloboda govora su temelji Amerike. Ono što je Bosna i Hercegovina to je ustvari SAD. Amerika kada bi dopustila raspad BiH značilo bi da radi protiv sebe.

Također, Rusija ne bi trebala raditi protiv Bosne i Hercegovine jer ona ima mnogo republika sa različitim kulturološkim prostorima u kojima bi se moglo dogoditi ovo što je u BiH.

Ima li ijedan političar na ovim prostorima viziju kako da se počne normalno živjeti u BiH i na Balkanu?

Teško je imati viziju zato što se ubija svaki pomisao na normalan život. Oni koji imaju viziju su obeshrabreni i ne uključuju se u javni život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare