Zaharova: Žaljenje što nije usvojen rusko-kineski nacrt rezolucije

Vijesti 23. jul 202113:21 1 komentar
N1

"Izražavamo žaljenje što kao rezultat glasanja 22. jula u Savjetu bezbjednosti UN-a nije usvojen rusko-kineski nacrt rezolucije o imenovanju Christiana Schmidta za novog Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Na taj način je propuštena prilika da se obezbijedi neophodna međunarodna pravna legitimnost njemačkog kandidata za ovu poziciju", navodi se u reakciji zvaničnog predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove u vezi sa rezultatima glasanja u Savjetu bezbjednosti UN-a o nacrtu rezolucije o Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu.

Da bismo izbjegli pogrešne interpretacije, podsjećamo da Aneks 10 Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine i praksa koja se razvila tokom proteklih 25 godina ukazuju na to da ne postoji alternativa uključenosti Savjeta bezbjednosti UN-a u odobrenje svakog novog Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Stoga, u odsustvu rezolucije Savjeta koja bi to odobrila, Christian Schmidt ne postaje Visoki predstavnik u smislu Mirovnog sporazuma. Takođe ne postoji konsenzus između samih bosanskih strana oko imenovanja Christiana Schmidta na ovu poziciju“, dodali su u reakciji na sinoćnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj nije usvojena Rezolucija Kine i Rusije.

“Pružanje podrške od strane međunarodne zajednice Visokom predstavniku, koji nema potrebni legitimitet, imaće veoma negativne posljedice za postkonfliktnu stabilizaciju u Bosni i Hercegovini, može potkopati sva postignuća u ovom pravcu za četvrt vijeka, direktno je u suprotnosti s Dejtonskim principima i ugrožava njihovu primjenu”, navodi u izjavi Zaharova.

Na kraju zaključuju sa:

Ruska Federacija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i član Upravnog odbora Savjeta za njegovo provođenje, potvrđuje svoju nepokolebljivu podršku temeljnim postulatima ovog ključnog međunarodnog pravnog dokumenta za osiguranje mira i stabilnosti na Balkanu: ravnopravnost tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima, dijalog, kompromis i konsenzus između njih. Uvjereni smo u kontraproduktivnost zastarjelog vanjskog tutorstva nad suverenom i nezavisnom Bosnom i Hercegovinom, čiju sudbinu treba da određuju isključivo njeni narodi, bez miješanja i pouka izvana.

Spremni smo za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama kako bismo unaprijedili pozitivnu agendu za Bosnu i Hercegovinu na dejtonskoj osnovi”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare