Zahiragić: Države nikada više nego danas

Vijesti 04. aug 202117:54 > 22:47 0 komentara

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić danas je u Danu uživo na N1 komentarisao aktuelne političke odnose i situaciju.

Zahiragić je kazao da nikada nije bilo više države nego što je danas ima.

Države nikad više čini mi se, to je borba za državne institucije, za državu BiH. Kada se SDA krenula baviti time, bilo je par ministarstava, danas imamo preko 160 agencija i direkcija i nikada više nije bilo države nego što je danas ima i to je rezultat SDA politike na tom nivou. Svakako na nižim nivoima je bilo problema i danas ima, ali to je neka druga tema“, kazao je i dodao:

Ja sam to kazao u kontekstu diplomatske ofanzive kadrova SDA i kabineta Željka Komšića gdje smo nizom posjeta Washingtonu, Briselu, Vijeću sigurnosti došli ponovo u fokus međunarodne zajednice. Akumulacija se dešava ovih dana kada vidimo da retrogradne politike u BiH ne mogu da podnesu više taj tempo i započinju blokade“.

Tunel Hranjen?

Ne bih imao problem da priznam da je afera. U ovom konkretnom slučaju, ja ne znam da je još uvijek afera. Euro Asfalt je firma koja radi, to je ozbiljna firma koja radi u EU i želim da vjerujem da su u najboljoj vjeri radili te radove i na nepredviđene okolnosti potrošili novac“, kazao je i dodao:

“Vlada FBiH jeste tražila taj projekat, Autoceste su finansirale taj projekat. Adnan Terzić je direktor Autocesta, on je kadar SBB i treba stvari nazivati pravim imenom”.

“Ne mogu da znam da li su te situacije uobičajene, ali želim da vjerujem da će Euroasfalt imati dobro opravdanje”.

Da li je za negativne stvari odgovorna SDA?

Suodgovorna jeste svakako“.

Odlazak mladih i stvaranje uslova za tržište?

Teško da smo mogli stvoriti bolje uslove za tržište nego Hrvatska ili Srbija. Imamo dva entiteta, kantone, Brčko distrikt, imamo nacionalne probleme, blokadu države. U tim uslovima, Hrvatska naprimjer koja je centralizirana ima bolje uslove“.

“To je teško zaustaviti, ne samo u BiH, nego u cijelom regionu”.

Rad aktuelne Vlade KS?

Otkada ova vlada traje skoro tri godine, premijer isti, parlamentarna većina ista. Pogledajte za pola godine koliko su ponovo na vlasti; svi zakoni su pali ili na Ustavnom sudu, ili nisu imale podršku. Dvije ministrice su im podnijele ostavke, to je nezapamćeno. Afere se nižu jedna za drugom“, kazao je Zahiragić.

“Ta vlada je bolje bez tog ministra bolje “hendlala” pandemiju nego ova sa ministrom”, dodao je.

“Ja se trudim da stvari koje se tiču zdravlja građana ne koristim u političkom smislu i političke svrhe”, kazao je.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!